Κουραμπιέδες. Μια συνταγή για ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό, αλλά και κέρασμα σε γάμους και βαφτίσια σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Μια κλασική συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες του Νικ. Τσελεμεντέ.
Υλικά συνταγής
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
- 4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κρόκος αυγού
- 2 κ.σ. ποτό μαστίχα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- Για το πασπάλισμα:
- 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- λίγο ανθόνερο
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και ανακατεύετε.
- Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάτε για 15 λ στη δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 5 λ περίπου. Στη συνέχεια προσθέτετε και το κρόκο του αυγού και το ποτό και τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί να ομογενοποιηθούν.
- Βάζετε το γάντζο στο μίξερ και αρχίζετε να ρίχνετε το αλεύρι σταδιακά λίγο λίγο. Ζυμώνετε πολύ καλά το μείγμα ώστε να πάρετε μια ζύμη που να πλάθετε εύκολα.
- Σταματάτε το μίξερ, παίρνετε κομματάκια από τη ζύμη και πλάθετε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλετε. Τους βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και τους ψήνετε στους 170 βαθμούς για 20-25 λ περίπου.
- Μόλις ψηθούν τους βγάζετε από το ταψί, τους βάζετε σε πιατέλα και τους ραντίζετε με λίγο ανθόνερο. Μόλις κρυώσουν τους πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, ρίχνοντάς την μέσα από σουτωτήρι για να πέφτει αφράτη χωρίς σβώλους. Απολαύστε τους.
14/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κουραμπιέδες Παραδοσιακοί χωρίς αμύγδαλο