Πατάτες με ψιλοκομμένο μπέικον, λευκή σάλτσα/μπεσαμέλ με λιωμένα τυριά και όλα αυτά στο φούρνο. Μια συνταγή για ένα λαχταριστό αγαπημένο πιάτο με πατάτες για πλήρες γεύμα ή για ορεκτικό ή συνοδευτικό.
Υλικά συνταγής
- 10 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες
- 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 700 ml φρέσκο γάλα
- 200 γρ. μαλακό τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
- 300 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20′ περίπου, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα για 2′, μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα.
- Ρίχνουμε το τυρί κρέμα και τη μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ενσωματωθούν στη σάλτσα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μπέικον και τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, να ενωθούν όλα τα υλικά.Αδειάζουμε τις πατάτες σε πυρέξ και τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
- Ψήνουμε για 30-40 λ, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια τους.
theonewithallthetastes.com
13/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πατάτες κρεμώδεις με μπέικον και τυριά στο φούρνο