[*][**][*]
Μια πανεύκολη συνταγή για το τέλειο σουφλέ μελιτζάνας, σε στρώσεις με μπέικον και τυρί του τόστ. Τόσο εύκολο στη παρασκευή του, τόσο γευστικό στη γεύση του, ένα πιάτο που σίγουρα θα ικανοποιήσει και το πιο απαιτητικούς επισκέπτες σας. Απλά δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 6 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες ή φλάσκες μέτριες μακρόστενες
- 15 φέτες μπέικον
- 15 φέτες τυρί του τοστ
- 300 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά αν τηγανίσετε τις μελιτζάνες σας και 400 ml αν τις ψήσετε στο φούρνο [*]
- ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- αλάτι πιπέρι
- 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού ή θυμαριού ψιλοκομμένα, για γαρνίρισμα προαιρετικά
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες, τις αλατίζετε καλά και από τις 2 πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λ. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε πολύ καλά με άφθονο νερό και τις “ταμπονάρετε” με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. [**]
- Αλατοπιπερώνετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε σε ζεστό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις μεταφέρετε σε σουρωτήρι και τις αφήνετε για 30 λ τουλάχιστον (μπορείτε και από το προηγούμενο βράδυ) για να στραγγίξουν το πολύ λάδι. Στη συνέχεια τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη σε απορροφητικό χαρτί.
- Εναλλακτικά, αντί να τις τηγανίσετε, τις λαδώνετε με ένα πινέλο και από τις 2 πλευρές, τις αλατίζετε και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 8-10 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Λαδώνετε ένα πυρέξ 20-30 εκ. και στρώνετε μέσα τις μισές μελιτζάνες καλύπτοντας, όσο το δυνατόν, τα κενά. Από πάνω στρώνετε τις μισές φέτες μπέικον και πάνω από το μπέικον τις μισές φέτες τυριού καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με την ίδια σειρά δηλ. στρώσεις μελιτζάνας, μπέικον και τυριού (2 στρώσεις σύνολο).
- Με ένα καλαμάκι τρυπάτε τα υλικά μέχρι τη βάση του πυρέξ, σε αρκετά σημεία και από πάνω περιχύνετε, σε όλη την επιφάνεια, τη κρέμα γάλακτος. Αφήνετε το σουφλέ σας στην άκρη για 10 λ ή μέχρι να απορροφηθεί όλη η κρέμα γάλακτος.
- Το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 40-45 λ περίπου ή μέχρι να απορροφηθεί η κρέμα γάλακτος (χωρίς να στεγνώσει όμως το σουφλέ) και να ροδίσει η επιφάνειά του. Αν απαιτηθεί, προς το τέλος του ψησίματος, σκεπάστε το σουφλέ με αλουμινόχαρτο χαλαρά, για να μην “αρπάξει” το τυρί της επιφάνειας. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα θυμαριού ή μαϊντανού και σερβίρετε.
[*] Αν προτιμήσετε να τις ψήσετε στο φούρνο δεν θα έχουν “ρουφήξει” λάδι και οπότε θα θέλουν περισσότερη κρέμα γάλακτος για να βράσουν και μαλακώσουν καλά στη κρέμα. Ανάλογα με το πόσο μαλακές θα είναι θα αποφασίσετε αν θα ρίξετε 300 ή 400 ml.
[**] Αυτή η διαδικασία μπορεί να παραληφθεί. Τη προτείνουμε για να ξεπικρίνουν οι μελιτζάνες, αν δεν είναι στην εποχή τους και έχουν σπόρια, οπότε θα είναι λίγο πικρές.
Tip: Προαιρετικά πριν το ψήσετε πασπαλίστε από πάνω λίγη χοντρο-τριμμένη σκληρή μοτσαρέλα (μοτσαρέλα για τοστ).
Photo
12/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σουφλέ μελιτζάνας το τέλειο
[*]Source link