[*]
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν.. και φέτος θα γεμίσει το σπίτι με γιορτινές μυρωδιές από ζυμώματα πλούσια σε αρώματα, μπαχαρικά, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς! Τι καλύτερο λοιπόν από το παραδοσιακό γερμανικό γλυκό ψωμάκι, το χριστόψωμο “στόλεν”. Δεν ανησυχούμε για την επιτυχία του, αφού η συνταγή που σας δίνουμε είναι δοκιμασμένη. Εξοπλιστείτε με άριστες πρώτες ύλες και η επιτυχία είναι σίγουρη! Μια συνταγή για ένα υπέροχο ψωμί που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- Για το ψωμί stollen
- 500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. Μαγιά Στιγμής
- 100 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. αλάτι
- 1 καψουλίτσα βανιλίνη σε σκόνη
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + 25 γρ. επιπλέον, λιωμένο, για το άλειμμα της ζύμης
- 250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο λίγο γαρίφαλο, σε σκόνη
- 125 γρ. κόντιτα (ανάμεικτες ψιλοκομμένες φλούδες από ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή)
- 200 γρ. μαύρες σταφίδες
- 100 γρ. ξανθές σταφίδες
- 60 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, καλά κοπανισμένα
- 225 γρ. μάρτζιπαν (πάστα αμυγδάλου-marzipan ) [*]
- Για το σερβίρισμα
- 25 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Εκτέλεση συνταγής
- Για το ψωμί stollen: Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανιλίνη, τα 150 γρ. μαλακωμένο βούτυρο, τα 200 ml από το γάλα και τα αναμιγνύετε καλά με σύρμα (με το χέρι) ή με το γάντζο του μίξερ. Μόλις ανακατευτούν καλά προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνετε το μείγμα για 6-7 λ με τα χέρια σας ή για 3-4 λ με το μίξερ μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύετε το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, την κόντιτα, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα. Μεταφέρετε τη ζύμη στο μπολ και ζυμώνετε με τις γροθιές σας, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο, ώστε να ενσωματωθούν τα φρούτα και τα μπαχαρικά. Αν χρησιμοποιήσετε μίξερ πάγκου, απλώς ρίχνετε όλα αυτά τα υλικά στον κάδο και συνεχίζετε να ζυμώνετε με το γάντζο, μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
- Σκεπάζετε το μπολ (ή τον κάδο) με διάφανη μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη σε σχετικά ζεστό σημείο, για 1-2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά τη μεταφέρετε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγετε με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις περίπου 45×35 εκ. και την αλείφετε με τα 25 γρ. λιωμένο βούτυρο.
- Με τον πλάστη ανοίγετε το μάρτζιπαν σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 35×15 εκ. και το τοποθετείτε στο κέντρο του φύλλου της ζύμης. Τυλίγετε μαζί τα 2 φύλλα σε ρολό, από τη μακριά πλευρά τους και μεταφέρετε το ρολό σε ρηχό ταψί, στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
- Σκεπάζετε το ρολό με καθαρές πετσέτες και το αφήνετε σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι το ρολό να διπλασιαστεί σε όγκο. Το ξεσκεπάζετε και το ψήνετε για 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Για το σερβίρισμα: Βγάζετε το έτοιμο stollen από το φούρνο και το αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο. Μόλις απορροφήσει βούτυρο, το πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη και το αφήνετε να κρυώσει τελείως, πριν το κόψετε σε φέτες και το σερβίρετε.
[*] Σημείωση: Tη πάστα αμυγδάλου-marzipan μπορείτε να τη βρείτε έτοιμη στο εμπόριο, στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, στα μεγάλα ζαχαροπλαστεία καθώς και σε καταστήματα με ζαχαρώδη και ξηρούς καρπούς.
Καλά Χριστούγεννα
Πηγή
12/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Stollen το χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί
[*]Source link