Στα δικά του πόδια θα μπορεί να πατά από τις αρχές του 2021 και μετά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων Κοζάνης, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι τυποποίησης του πολυβραβευμένου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, που παράγει αξιοποιώντας πρώτη ύλη από τον ταχέως αναπτυσσόμενο ελαιώνα της ευρύτερης περιοχής, πέριξ της λίμνης Πολυφύτου.
Η δραστήρια οργάνωση ελαιοκαλλιεργητών, που αριθμεί σήμερα περί τα 90 ενεργά μέλη, είναι προ των πυλών στο να αποκτήσει το δικό της τυποποιητήριο, που θα της επιτρέψει να απεξαρτηθεί από την ανάγκη να χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις τρίτων, ενώ δρομολογεί επενδύσεις και στο ελαιοτριβείο της, για αύξηση της υφιστάμενης δυναμικότητάς του.
«Είμαστε, πλέον, στην τελική ευθεία για τη δημιουργία ενός ιδιόκτητου τυποποιητηρίου. Έχουμε τις άδειες για την ανέγερση του απαραίτητου κτηρίου και υπάρχει εγκεκριμένο πρόγραμμα και για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να εκτιμούμε πως έως τις αρχές του 2021 θα είναι έτοιμο», εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιμέρων, Δημήτρης Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου, που αναμένεται να ξεπεράσει τους 150 τόνους, να τυποποιηθεί στις δικές μας εγκαταστάσεις»
Μέχρι στιγμής η Οργάνωση, για την τυποποίηση των ελαιόλαδού της, χρησιμοποιεί έναν εξωτερικό συνεργάτη στη Θεσσαλονίκη, αλλά πλέον θεωρεί πως με το δικό της τυποποιητήριο θα μπορεί να μεγιστοποιήσει το όφελος των παραγωγών–μελών της, από την προστιθέμενη αξία που μπορεί να παραχθεί από το προϊόν της.
Ήδη, με «διαβατήριο» τα βραβεία, που έχει εξασφαλίσει για την υψηλή ποιότητα και τη μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιμέρων με τη χαμηλή οξύτητα που κυμαίνεται μεταξύ 0,1 και 0,3 έχει πετύχει να πωλείται σε μια μέση τιμή στα 4,60 ευρώ το κιλό.
«Οι κύριοι όγκοι της παραγωγής μας, που τυποποιείται με τη δική μας ετικέτα σε πεντάλιτρο δοχείο, αλλά και σε μικρότερες συσκευασίες, μεταλλικές και γυάλινες φιάλες, των 250 ml και 500 ml, απορροφώνται από την τοπική και την εγχώρια εν γένει αγορά, ενώ κάποιες, μικρές για την ώρα, εξαγωγές, τις οποίες θέλουμε να αυξήσουμε, κάνουμε και στη Γερμανία», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας πως εκτός από τις ελιές των μελών της, η Οργάνωση συγκεντρώνει πρώτη ύλη και από τα γύρω χωριά, μέχρι και από την Ελασσόνα και τη Βέροια.
Στα σχέδια του Συνεταιρισμού είναι επίσης, να τοποθετηθούν άλλοι δύο νέοι μαλακτήρες στη γραμμή επεξεργασίας του ελαιοτριβείου, ώστε να αυξηθεί κατά περίπου 50% η δυναμικότητά του (σ. σ. υπάρχουν σήμερα τέσσερις) και να μη χρειάζεται οι παραγωγοί να περιμένουν με τις ώρες να ελαιοποιήσουν τις ελιές τους και να αποφεύγεται η καταπόνηση της πρώτης ύλης, που επηρεάζει την ποιότητα του ελαιόλαδου.
Νέες φυτεύσεις και ζωηρό ενδιαφέρον νέων
«Το τονάζ φέτος έφτασε τους 500 τόνους Χαλκιδικής, δυστυχώς, όμως, οι τιμές ήταν εξαιρετικά χαμηλές. Το στήσιμο κυμαίνεται στα 0,70 – 0,75 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ξεκινούσαν από 1,10 και έφτασαν για την πρώτη κατηγορία στα 1,40 ευρώ το κιλό», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως σε αυτά τα επίπεδα ίσα που βγαίνουν τα έξοδα.
«Την επόμενη χρονιά θα φροντίσουμε να έχουμε σε λειτουργία από την αρχή το ελαιοτριβείο και αν οι μεταποιητές ακολουθήσουν και πάλι την τακτική των χαμηλών τιμών, θα τα κάνουμε την παραγωγή αγουρέλαιο, που έχει καλή τιμή», είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ιμέρων.
Παρά τις χαμηλές φετινές τιμές στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης καταγράφεται πολύ ζωηρό ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της ελιάς και ήδη περιφερειακά της λίμνης Πολυφύτου, έχουν αναπτυχθεί πάνω από 4.000 στρέμματα ελαιώνες και κάθε χρόνο γίνονται και καινούριες φυτεύσεις. «Το ενθαρρυντικό είναι ότι έρχονται στην καλλιέργεια και νέοι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης