Συγκεκριμένες οδηγίες εξέδωσε η Πνευμονολογική Εταιρία για τους ασθενείς COVID που παραμένουν σπίτι. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας Νοσοκομειο ΑΤΤΙΚΟΝ, εξήγησε, μεταξύ άλλων, με ποια συμπτώματα πρέπει ο ασθενής να επισκεφθεί το νοσοκομείο.
«Οι ασθενείς αρχικά, χωρίζονται αναλόγως με την ηλικία τους, ενδεχόμενες άλλες παθήσεις και τα συμπτώματα τους. Αυτό που καλούνται να κάνουν οι ασθενείς από το σπίτι είναι να επικοινωνούν τακτικά με τον οικογενειακό τους γιατρό ώστε να περιγράφoυν τα συμπτώματά τους. Έπειτα, να μετρούν με οξύμετρο το ποσοστό οξυγόνου στο σώμα. Αν είναι κάτω από 94% πρέπει να επισκεφθούν νοσοκομείο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιάζουν πνευμονία, χωρίς συμπτώματα» σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη.
Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας «είναι σημαντικό για τον ασθενή ο πυρετός του. Είναι κρίσιμη η 6η και 7η μέρα» είπε, διευκρινίζοντας ότι «μετράμε» την ασθένεια όχι την μέρα που βγαίνουμε θετικοί αλλά από όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Καμπανάκι είναι όταν ο πυρετός είναι επίμονος πάνω από 38,5 βαθμούς Κελσίου και συνεχιζόμενος για περισσότερες από πέντε ημέρες». Όπως σημείωσε, «σκοπός είναι να υπάρχει συνεργασία ασθενών με τους γιατρούς, για να αποσυμφορηθεί το Σύστημα Υγείας, με ασφάλεια όμως των ασθενών».
Ο κ. Λουκίδης, αναφέρθηκε και στα όσα δήλωσε τη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για αύξηση κρουσμάτων στη Δυτική Αττική. Όπως είπε ο κ. Λουκίδης στηρίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ αρκετά πιεσμένη είναι η δεύτερη υγειονομική περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία ΑΤΤΙΚΟ, η πτέρυγα COVID του νοσοκομείου Αγίας Βαρβάρας, το Θριάσιο, Τζάνειο αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Εκτίμησε, ότι μεγάλο ρόλο έχει η ενδοοικογενειακή διασπορά αλλά και οι χώροι εργασίας. Είναι τα δύο μέρη όπως σημείωσε που προκλήθηκε και το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα. Επισήμανε δε, ότι από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και της Β. Ελλάδας απουσιάζουν οι πνευμονολογικές κλινικές.