Η νοστιμιά που έχει το κρέας του κόκορα είναι ήδη γνωστή. Σε αυτή τη συνταγή, μαγειρεμένος με κόκκινο κρασί, κρεμμυδάκια και μανιτάρια είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Δοκιμάστε να τον φτιάξετε με αυτό τον τρόπο και είναι σίγουρο πως θα σας ζητήσουν να το επαναλάβετε ξανά και ξανά.
Υλικά συνταγής
- 1 κόκορας 3 κιλών περίπου, σε μερίδες
- 750 γρ. μανιτάρια μικρά, λευκά
- 10 κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- λίγο θυμάρι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι πιπέρι
- Για τη μαρινάδα:
- 1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. πιπέρια ολόκληρα
- 2 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
- αλάτι πιπέρι
- λίγη ζάχαρη για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη μαρινάδα: Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο και βυθίζετε μέσα τα κομμάτια του κόκορα. Σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να μαριναριστούν.
- Στραγγίζετε τα κομμάτια του κόκορα από τη μαρινάδα και ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το μισό από το ελαιόλαδο. Σκουπίζετε τον κόκορα με χαρτί κουζίνας και τον αλατοπιπερώνετε. Τον ρίχνετε σε 2 ή 3 δόσεις στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι, τον ροδίζετε από όλες τις πλευρές και βγάζετε τα κομμάτια στην άκρη.
- Βάζετε τα κομμάτια του κόκορα όλα μαζί στην κατσαρόλα και τα σβήνετε με τη μαρινάδα. Αφού πάρει μια δυνατή βράση το φαγητό, ρίχνετε την ντομάτα, χαμηλώνετε τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε θυμάρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει.
- Σε ξεχωριστό τηγάνι ζεσταίνετε το μισό περίπου από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο μαζί με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και, όταν μαραθούν τα μανιτάρια, τα βγάζετε στην άκρη.
- Ρίχνετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και τα καραμελώνετε σε μέτρια φωτιά κουνώντας το τηγάνι κάθε τόσο. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά μαζί με τα κρεμμυδάκια.
- Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε στην κατσαρόλα τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια μαζί με τα μανιτάρια και αφήνετε να πάρουν μαζί μια βράση πριν σβήσετε τη φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό και συνοδεύετε με πατάτες φρεσκο-τηγανισμένες. Διακοσμείτε αν θέλετε με κλαδάκια φρέσκου θυμαριού ή φυλλαράκια δάφνης.
Σερβίρετε με πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια.
Πηγή
10/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κόκορας κρασάτος με μανιτάρια και καραμελωμένα κρεμμυδάκια