Δημόσιοι Υπάλληλοι: Στο επίκεντρο για ακόμη μια φορά βρίσκονται οι αιτήσεις αποχωρήσεων, λόγω συνταξιοδότησης.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω…
…μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670 του 2020, δεν πρόκειται να αλλάξει κανένα όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
«Θέλω να καθησυχάσω όλο τον κόσμο!»,
διευκρίνισε προ ημερών ο Υπουργός Εργασίας κ.Βρούτσης.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο «καθησυχασμού», μετά από μπαράζ αιτήσεων συνταξιοδότησης, κυρίως, δημοσίων υπαλλήλων.
Ο φόβος «Πισσαρίδη»
Ενδεικτικό είναι ότι το 2020 η εκτίμηση (συνολικά-όχι μόνο στο Δημόσιο) είναι για 160.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ενώ στο μέλλον αναμένεται μεγαλύτερο «κύμα» εξόδου.
Και αυτό συμβαίνει διότι με βάσει τις εκτιμήσεις, τα επόμενα χρόνια θα φέρουν ανατροπές για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.
Στο Δημόσιο, κινήσεις «εξόδου» έχουν προκαλέσει κυρίως οι ανησυχίες από τις προτάσεις-ανατροπών που έχουν δοθεί στην κυβέρνηση από την επιτροπή του οικονομολόγου Χρ. Πισσαρίδη.
Το σχέδιο Πισσσαρίδη προβλέπει για το ασφαλιστικό την εφαρμογή του «γενικού κανόνα» για σύνταξη μόνον στα 62 έτη με 40 χρόνια, ή στα 67 έτη με λιγότερα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Αν σήμερα ένας ασφαλισμένος έχει 37 χρόνια και είναι 61 ετών μπορεί να πάρει ή μειωμένη σύνταξη στα 62 το 2021
ή θα πρέπει να συνεχίσει την εργασία μέχρι να συμπληρώσει 40 χρόνια, που θα είναι πια 65 ετών, οπότε θα μπορεί να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη.
Η λύση που τον εξυπηρετεί για να αποφύγει την έξοδο στα 65 με 40 χρόνια είναι να εξαγοράσει πλασματικά χρόνια.
Και αυτό ώστε τα 37 να τα κάνει 40 και μόλις κλείσει τα 62 να πάρει πλήρη σύνταξη καταθέτοντας αίτηση μέσα στο 2021.
Αν όμως μπει «μαχαίρι» στις εξαγορές το 2021, τότε μπορεί να μη φτάσει στην 40ετία και να υποχρεωθεί να πάρει μειωμένη σύνταξη στα 62 και πλήρη στα 67,
…γιατί δεν θα έχει 40ετία για να βγει με πλήρη στα 62!
Οι αλλαγές είναι πιθανό να συνδυαστούν -όπως λέει το πόρισμα της επιτροπής- με ένα «αναλογικότερο τρόπο υπολογισμού συντάξεων».
Εκτός από τα έτη ασφάλισης θα λαμβάνει υπόψη και την ηλικία, δηλαδή μεγαλύτερη σύνταξη από τα 62 ως τα 67 με 40 και πλέον έτη εργασίας.
Ανατροπές λοιπόν σημαίνουν… αγωνία για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που είναι κοντά στη σύνταξη και οι οποίοι ετοιμάζουν κινήσεις «εξόδου».
Ο υπουργός, προς το παρόν καθησυχάζει… ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον, ιδίως στο κρίσιμο κομμάτι του ασφαλιστικού…
δεδομένου βεβαίως και του «οικονομικού» μαζέματος που θα γίνει στη χώρα μετά την πανδημία.