[*]
Ένα υπέροχο μυρωδάτο πιλάφι με βερίκοκα, ρόδι, κουκουνάρι αμύγδαλα και μπαχαρικά για να συνοδεύσετε τα ψητά κρέατα και πουλερικά στα εορταστικά τραπέζια σας.
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο μακρύκοκκο ρύζι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. κόλιανδρο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 3 ποτήρια ζωμό κότας ή λαχανικών
- λίγες κλωστές κρόκο Κοζάνης ή 1/2 κ.γ. κουρκούμι (κιτρινόριζα)
- σπόρους από 1 ρόδι
- 150 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα στα τέσσερα [*]
- 50 γρ. κουκουνάρι καβουρντισμένα
- 100 γρ. αμυγδαλόψιχα φιλέ
- αλάτι πιπέρι
- λίγα φύλλα μαϊντανού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζουμε τα βερύροκα και το κρόκο Κοζάνης σε δύο ποτήρια αντίστοιχα από τα τρία βραστό ζωμό να μουλιάσουν. Καβουρντίζουμε ελαφρώς σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία τα κουκουνάρια και την αμυγδαλόψιχα φιλέ.
- Ζεσταίνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το ρύζι, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να «γυαλίσει» το ρύζι. Τα «σβήνουμε» με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον μουλιασμένο κρόκο και τα βερίκοκα με το ζωμό τους, το τρίτο ποτήρι ζωμό, τα μισά αμύγδαλα, όλα τα μπαχαρικά και καρυκεύματα εκτός από το ρόδι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει.
- Μόλις απορροφήσει τα υγρά του, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρόδι. Ανακατεύουμε και βάζουμε το ρύζι σε φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το σερβίρουμε γαρνίροντάς το με υπόλοιπο αμύγδαλο φιλέ και φύλλα μαϊντανό. Συνοδεύψτε τα ψητά κρέατα και πουλερικά του εορταστικού τραπεζιού σας.
[*] Προαιρετικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα βερίκοκα με βρασμένα κάστανα και επίσης να προσθέσετε και λίγους χουρμάδες, ψιλοκομμένες.
09/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πιλάφι μυρωδάτο με βερίκοκα, ρόδι, κουκουνάρια και αμύγδαλα
[*]Source link