Η τέλεια σάλτσα μπολονέζ με μακαρόνια ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή για να απολαύσετε μια “μακαρονάδα με κιμά” στην την Ιταλική εκδοχή της δηλ. ραγού αλα Μπολονέζ (ragù alla Bolognese)! Μια από τις πιο γνωστές, παραδοσιακές συνταγές της Ιταλικής κουζίνας που η καταγωγής της είναι από τη Μπολόνια στη Βόρεια Ιταλία και έγινε γνωστή και δημοφιλής σε όλο το κόσμο για την υπέροχη γεύση της. Απλά δοκιμάστε τη!!!
Υλικά συνταγής
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά ή σπάλα (1 φορά περασμένος)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα ή πολύ ψιλοκομμένα
- 2 μέτρια καρότα, τριμμένα
- 2 μέτρια κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100 γρ. μπέικον σε φέτες ψιλοκομμένο ή χοιρινό καπνιστό σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά)
- 2 μεγάλα φύλλα δάφνης
- 1/2 κοφτό κ.γ. σκόνη κανέλας
- 150 ml κρασί ξηρό κόκκινο
- 2 κουτιά Ντομάτα στο τρίφτη (370 γρ. το ένα)
- 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το ζυμαρικό
- Μακαρόνια Νο. 10 ή 6 ή ταλιατέλες ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας
- λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο
- τριμμένη παρμεζάνα, ή πεκορίνο, ή κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Αν πρόκειται να βάλετε μπέικον στη σάλτσα σας, για να έχετε μια πιο έντονη και ελαφρώς καπνιστή γεύση, τότε μόλις ζεσταθεί το λάδι σοτάρετε τα κομματάκια μπέικον, ανακατεύοντας συχνά για 7-8 λ. Βγάζετε τα κομματάκια με τρυπητή κουτάλα από τη κατσαρόλα και τα αφήνετε σε μπολ σκεπασμένα, μέχρι να τα χρειαστείτε και στη ίδια κατσαρόλα με το ζεστό λάδι συνεχίζεται τη διαδικασία σοτάροντας το κρεμμύδι-καρότο-σέλερι.
- Αν δεν βάλετε το μπέικον, αφού ζεσταθεί ελαφρώς το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά προσθέτετε το κρεμμύδι, καρότο και σέλερι και τα σοτάρετε ανακατεύοντας περιστασιακά για 8 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το κιμά, αυξάνετε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 5-6 λ ή μέχρι να πάρει ο κιμάς ένα καφέ χρώμα.
- Αν βάλετε το μπέικον σε αυτό το στάδιο τον προσθέτετε στο μείγμα κιμά, ανακατεύετε ρίχνετε όλα τα μπαχαρικά και το κρασί και ανακατεύετε για περίπου 2 λ να μειωθεί ελαφρώς το αλκοόλ. Μετά προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, το πελτέ ντομάτας, 1/2 φλ. ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και μόλις πάρουν βράση μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή.
- Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας, ελέγχοντας συχνά τα υγρά της, για 30-35 λ περίπου, ή μέχρι να πήξει η σάλτσα και μείνουν σχετικά λίγα από τα υγρά της. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε λίγο επιπλέον ζεστό νερό.
- Για το ζυμαρικό: Παράλληλα με το κιμά βράζετε τα μακαρόνια σας ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζετε το περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο ή καυτό λιωμένο βούτυρο, τα ανακατεύετε και σερβίρετε πασπαλισμένα με μπόλικο τριμμένο τυρί και με τη σάλτσα μπολονέζ.
- Εναλλακτικά μπορείτε να τα ξαναρίξετε στην άδεια κατσαρόλα που τα βράσατε να προσθέσετε και τη ζεστή σάλτσα μπολονέζ και να ανακατέψετε καλά. Επίσης μπορείτε αφού τα ξαναρίξετε στη κατσαρόλα να ρίξετε 4-5 κ.σ. από τη σάλτσα και να ανακατέψετε απλώς να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια να τα σερβίρετε με τριμμένο τυρί και επιπλέον σάλτσα. Καλή σας όρεξη!
08/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Η τέλεια σάλτσα μπολονέζ με μακαρόνια