Το “σύνθημα” για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας στην επικείμενο Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έδωσε το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα.
Η στάση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας προϊδέαζε για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ωστόσο σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έντονες διαβουλεύσεις για την έκτασή τους.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, με βάση τη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, τα δύο «στρατόπεδα» διαμορφώνονται ως εξής:
Σε σκληρή γραμμή στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, βρίσκονται Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ολλανδία, Βαλτικές χώρες, Βέλγιο, Ιρλανδία και Δανία.
Κατά των σκληρών κυρώσεων τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία και Πολωνία.
Ποιες κυρώσεις είναι στο τραπέζι – Δύσκολο το εμπάργκο όπλων
Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιη η επιβολή κυρώσεων κατά ατόμων για τις σεισμικές έρευνες του Ορούτς Ρέις, οι οποίες θα είναι αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η ελληνική πλευρά πιέζει για επέκταση των κυρώσεων σε τουρκικές εταιρίες, ωστόσο σθεναρή είναι η αντίσταση του Βερολίνου σε μια τέτοια εξέλιξη.
Επίσης η Αθήνα επιδιώκει μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου να δοθεί προς τον Ζοζέπ Μπορέλ εντολή για να παρουσιάσει εκ νέου τη δέσμη ευρύτερων τομεακών κυρώσεων που συζητείται από το περασμένο καλοκαίρι.
Σε αυτό το «πακέτο» εντάσσονται από το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μέχρι τη διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησής της και τη διακοπή της χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιριών από ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ειδικά για το θέμα του εμπάργκο όπλων, ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής.
Γερμανικά ΜΜΕ: Συμφωνία για κυρώσεις σε τουρισμό, ενέργεια, μεταφορές τράπεζες
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, από τις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, περί συνεπειών στη Σύνοδο Κορυφής έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας, φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για κάποιου είδους κυρώσεις αλλά όχι για εμπάργκο όπλων.
Η γερμανική Tagesspiegel αναφέρει ότι κυρώσεις μπορεί να υπάρξουν κατ’ αρχήν στον τομέα του τουρισμού, μια βασική πηγή συναλλάγματος για την τουρκική οικονομία και σε δεύτερο στάδιο στην ενέργεια, στον τραπεζικό τομέα, ίσως και στον κλάδο των μεταφορών.
Συζήτηση για ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά Τούρκων δικαστικών
Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο δημοσιογράφος της DW, Γιάννης Παπαδημητρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν σήμερα τη θέσπιση του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής κυρώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεμονωμένα άτομα όχι σε κράτη και σε μεγάλες εταιρίες, κατά τα αμερικανικά πρότυπα.
Μια από τις προτάσεις που ακούστηκαν στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ήταν να επιβληθούν κυρώσεις σε Τούρκους δικαστικούς για αυθαίρετες ή παράνομες συλλήψεις αντιφρονούντων. Είναι μια διαδικασία διαφορετική από αυτή που συζητείται στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αλλά βάζει στο κάδρο την Τουρκία.
Πηγή: skai.gr