Συντάκτρια του βρετανικού Guardian εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με ένα ελληνικό φαγητό που έπλεξε ύμνους σε άρθρο της για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα!
Πιο συγκεκριμένα, η συντάκτρια ανέφερε ότι το καλύτερο φαγητό που δοκίμασε στην Ελλάδα δεν ήταν δικό της αλλά του φίλου της Νικ. «Δοκίμασα μια μπουκιά και άφησα το δικό μου για να απολαύσω το υπέροχο κουνέλι στιφάδο. Εκτός από τον άνηθο, τη ρίγανη και το θυμάρι που έχουμε κατά νου ως ελληνικές γεύσεις, το στιφάδο διανθίζεται με αρώματα από εξωτικά μπαχαρικά όπως κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλα δημιουργώντας ένα φαγητό άρρηκτα συνυφασμένο με την Ελλάδα. Και πιο συγκεκριμένα την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα», αναφέρει η δημοσιογράφος,
Η συντάκτρια απόλαυσε το αυτό το κουνέλι στιφάδο σε μια ταβέρνα στη Ζάκυνθο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα πιάτο που δεν θα βρει κανείς στις τουριστικές ταβέρνες της χώρας, καθώς η παρασκευή του χρειάζεται αρκετή ώρα, και επεσήμανε, επίσης, ότι αναλόγως την περιοχή της Ελλάδας συναντάται και σε διαφορετικές εκδοχές.
Πώς θα φτιάξετε κουνέλι στιφάδο
1 κουνέλι χωρίς το δέρμα
15 κρεμμυδάκια για στιφάδο
6 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας και 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
250 γρ. κρασί κόκκινο
3 στικ κανέλα
2 φύλλα δάφνης
8 κλωναράκια δεντρολίβανο
500 Ml νερό
Aλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Κόβουμε το κουνέλι σε 5-6 μερίδες. Το πλένουμε καλά, του ρίχνουμε λίγο ξύδι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C στις αντιστάσεις. Χρειαζόμαστε μια γάστρα μεσαία με βαρύ καπάκι για τέλειο αποτέλεσμα. Βάζουμε στη γάστρα μια στρώση τα μισά κρεμμύδια. Τοποθετούμε από πάνω τις μερίδες από το κουνέλι σε μια στρώση. Καλύπτουμε το κουνέλι με τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε μια στρώση. Από πάνω κάνουμε μια στρώση τη ντομάτα και καλύπτουμε το κουνέλι στιφάδο.
Μπήγουνε τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και τα δαφνόφυλλα εδώ κι εκεί στα υλικά, ρίχνουμε τα μπαχαρικά
Περιχύνουμε με το κρασι, το ελαιολαδο κ το νερό. Αλατοπιπερωνουμε.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι. Τη βάζουμε στο φούρνο, στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα. Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C και συνεχίσουμε το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον. Στο τέλος η σάλτσα θα είναι πυκνή και μειωμένη γιατί τα κρεμμύδια μετατρέπονται σε παχιά σάλτσα.