Μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά καταγράφουν οι παραγωγοί της ποικιλίας Iντερντονάτο, που αποτελεί τον προπομπό στη συγκομιδή λεμονιού. Η είσοδος του τουρκικού λεμονιού σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές των Βαλκανίων και οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τους παραγωγούς.
Από το Κιάτο ο παραγωγός και γεωπόνος Κωνσταντίνος Πάπας επεσήμανε ότι «η χρονιά χαρακτηρίστηκε από τη μείωση της παραγωγής, που έφθασε το 30%-40% και από την υψηλή τιμή στο τέλος Αυγούστου μέχρι αρχές Σεπτέμβρη που έδωσε από 80 έως 90 λεπτά. Από τη στιγμή που μπήκε το τούρκικο, η μείωση της τιμής ήταν ραγδαία και φτάσαμε στο σημείο να μένει αδιάθετο.
Η τιμή που δίνει η αγορά είναι 30 λεπτά έως 35 λεπτά». Απογοητευτική είναι η εικόνα που δίνει και ο εξαγωγέας Δημήτρης Δουβής. Όπως τονίζει «αυτήν τη στιγμή, το λεμόνι είναι πάνω στα δέντρα. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έφερε το λεμόνι τους στα Βαλκάνια σε τιμές απίστευτα χαμηλές. Δεν είναι πλέον δυνατόν να κάνουμε εξαγωγές. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά η πανδημία έχει δημιουργήσει μία σειρά προβλημάτων. Το κλείσιμο της εστίασης, όπως και τα προβλήματα στον τουρισμό, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο λεμόνι».
Από την Αργολίδα ο παραγωγός και γεωπόνος Δημήτρης Κοδέλας επεσήμανε τη μείωση της παραγωγής που έφτασε στο 35% χωρίς, όμως, αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής του Ιντερντονάτο.
πηγή: ypaithros.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΛΕΜΟΝΙΑ