Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει, τα κρέατα θα μπουν πάλι στις σχάρες (ή στο φούρνο ή στο τηγάνι) και οι Έλληνες θα τιμήσουν για ακόμη μια φορά το έθιμο του τσικνίσματος! Κι επειδή αρκετοί θα τσικνίσετε σπίτι και ήδη σκεφτόσαστε με τι θα συνοδεύσετε τα ψητά μπριζολάκια, τα λουκάνικα, τα ζουμερά μπιφτεκάκια και τα παϊδάκια κοτόπουλου, σας δίνουμε Φανταστικές σάλτσες που ταιριάζουν απίστευτα με ψητά κρέατα και θα δώσουν στο τραπέζι σας μια ποικιλία, χωρίς να καταβάλλετε ιδιαίτερο κόπο! Δείτε περισσότερες σάλτσες για τα ψητά σας εδώ.
Σάλτσα με μελάσα και μαυροδάφνη:
Υλικά
2 φλιτζάνια χυμός ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας μελάσα (ή μαύρη υγρή ζάχαρη που έχει μελάσα)
1/2 φλιτζάνι μαυροδάφνη
3 κουταλιές της σούπας σόγια σος
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3 φέτες καπνιστό μπέικον πολύ ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ (ή 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη)
Αλάτι, κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθεί η ζάχαρη/μελάσα στο μίγμα. Αφήνετε μέχρι να δείτε τη σάλτσα να αρχίζει να δένει και σβήνετε τη φωτιά. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει. Για περισσότερη νοστιμιά στα ψητά σας αλείψτε τα με τη σάλτσα πριν τα βάλετε στη σχάρα και ρίξτε αρκετή από τη σάλτσα μόλις τα βγάλτε από τη σχάρα πριν τα σερβίρετε.
Σάλτσα μουστάρδας για ψητό κρέας:
Υλικά
4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα ντιζόν
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
¼ φλιτζανιού ξίδι μπαλσάμικο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτυπάτε με το μιξεράκι του καφέ (διαφορετικά στο μπλέντερ). Περιχύνετε με τη σάλτσα τα ψητά σας μόλις βγουν από τη σχάρα.
Σάλτσα δροσερή με δυόσμο:
Υλικά
200γρ (1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό 2%
100γρ (1/2 κεσεδάκι) γιαούρτι αγελάδος 2%
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 αγγούρι τριμμένο και στραγγισμένο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι
Ξύσμα από 1 λάιμ (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνετε για 20-30 λεπτά στο ψυγείο πριν σερβίρετε.
Σάλτσα με κονιάκ:
Υλικά
200γρ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
½ κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
100ml ζωμό κρέατος (ή μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό με 1 κύβο βοδινού)
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, θυμάρι, πάπρικα
Εκτέλεση
Βάζετε στο κατσαρολάκι σας την μαργαρίνη και σοτάρετε εκεί το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τελευταίο το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό, αφήνετε μέχρι να πάρει μια βράση και να μειωθούν κάπως τα υγρά και στη συνέχεια ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά (λίγο από το καθένα). Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μερικές βράσεις κι ανακατεύετε τακτικά για να μην σας κολλήσει. Όταν θα αρχίσει να πήζει ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και το κονιάκ, ανακατεύετε, αφήνετε να πήξει λίγο περισσότερο και αφαιρείτε από τη φωτιά. Σε περίπτωση που βιάζεστε και θέλετε η σάλτσα σας να πήξει πιο γρήγορα προσθέστε στο μείγμα ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουερ.
Σάλτσα καυτερή με μπούκοβο:
Υλικά
400γρ ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
1 ολόκληρη καυτερή κόκκινη πιπερίτσα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε για 1 λεπτό το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δυναμώνετε τη φωτιά, αφήνετε να πάρει η σάλτσα σας μερικές βράσεις για να δέσει. Η σάλτσα θα είναι έτοιμη μετά από περίπου 10-15 λεπτά. Προσοχή! Είναι ΠΟΛΥ καυτερή!
Δείτε περισσότερες σάλτσες για τα ψητά σας εδώ