Τροφές που μας Κρατούν Ζεστούς τον Χειμώνα
Βρισκόμαστε πλέον λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, στην καρδιά του φετινού Χειμώνα. Αυτήν την εποχή οι ανάγκες του οργανισμού μας είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς πρέπει να διατηρούμε συνεχώς μια σταθερή θερμοκρασία και το οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε με την πρόσληψη ενέργειας μέσω της τροφής.
Όταν οι τροφές μεταβολίζονται αποδίδουν ενέργεια την οποία ο οργανισμός αξιοποιεί για να καλύψει διάφορες λειτουργίες του, όπως τη σωστή και επαρκή κυκλοφορία του αίματος, τη διατήρηση του μυϊκού ρυθμού, τη λειτουργία της καρδιάς, τη διατήρηση σταθερής πίεσης, και τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας.
Για να κρατάμε ζεστό τον οργανισμό μας είναι τα μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία παρέχουν στον οργανισμό την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για τις καύσεις διατηρώντας σε σταθερά επίπεδα τη θερμοκρασία μας.
Παράλληλα πρέπει να καταναλώνουμε ικανοποιητικές ποσότητες υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι το κυριότερο καύσιμο του οργανισμού μας. Τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες και άμυλο και αποδίδουν ενέργεια με αργό και σταθερό ρυθμό.
Προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης(μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ολικώς ή μερικώς ρύζι, πλιγούρι, τραχανά).
Τροφές που μας ζεσταίνουν το Χειμώνα
- Νερό, Ζεστά ροφήματα, Καφές, Κακάο
Η επαρκής ενυδάτωση μας συνεπάγεται την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Όταν αφυδατωνόμαστε, μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος και κρυώνουμε.
Τον χειμώνα όμως δυσκολευόμαστε να καλύψουμε τις απαιτήσεις του σώματος μας σε υγρά λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και μια ιδανική λύση για εμάς αποτελούν τα ζεστά ροφήματα(τσάι, χαμομήλι, τίλιο), προσθέτοντας και λίγο μέλι στα ροφήματα μας και ωφελούμαστε της μεγάλης του θρεπτικής αξίας.
Η κλασική και ιδανική τροφή για τις κρύες μέρες του Χειμώνα. Είναι ένα γεύμα με χαμηλό θερμιδικό φορτίο, πλούσιο σε νερό, συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού και μπορεί να αποτελεί πρώτο πιάτο συνοδευτικό ή κυρίως γεύμα όταν περιέχει κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, ή φασόλια. Προσθέτουμε στις σούπες μας λεμόνι και πιπέρι για να απογειώσουμε τη γεύση τους και για να μας κρατήσουν ζεστούς.
Ενισχύουν τον βασικό μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις, λόγω της αυξημένης θερμογεννετικής δράσης τους.
- Αποξηραμένα φρούτα(δαμάσκηνα, σύκα), ξηροί καρποί, σταφίδες
Αποδίδουν σημαντικά ποσά ενέργειας κρατώντας τα επίπεδα των καύσεων σταθερά με αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του οργανισμού.
Από τις βασικές χειμωνιάτικες τροφές λόγω των αντι-ιικών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους. Ειδικά τα άσπρα μανιτάρια (κουμπιά) είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Πηγή: itrofi.gr