Μια ακόμη αποστολή αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή. Μια ακόμη που θα προστεθεί στις πολλές άλλες που απέτυχαν ή θα υπάρξει σπάσιμο του αδιεξόδου; Τα δεδομένα, τα οποία διαμορφώνονται, δεν συνηγορούν υπέρ του σεναρίου που θέλει την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, να λειτουργεί ως «γεφυροποιός» και να επιτυγχάνει. Τούτο, βεβαίως, δεν σημαίνει πως δεν θα συνέλθει η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό. Την έχει εξαγγείλει ο Γενικός Γραμματέας και φαίνεται να την θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, για διαφορετικούς, ωστόσο, λόγους.
Επί της ουσίας: Μπορεί να επιτευχθεί συνεννόηση και στη συνέχεια συμφωνία όσο η Άγκυρα εξακολουθεί να προωθεί και να υλοποιεί την επεκτατική της πολιτική; Μπορεί να υπάρξει σοβαρή συζήτηση με προοπτικές με την ερντογανική Τουρκία; Είναι ξεκάθαρο πως το καθεστώς Ερντογάν, θέλει την Πενταμερή Διάσκεψη για να νομιμοποιήσει τις παράνομες επιδιώξεις του, καθώς ήδη γνωρίζει πως θα μπορεί να θέσει στην ατζέντα «όποια ανησυχία επιθυμεί». Κι αυτό μετά, που έχει καταφέρει να «πείσει» τα Ηνωμένα Έθνη και τους Βρετανούς, ότι μπορούν να συζητηθούν και «εναλλακτικές ιδέες». Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως είναι η… μοίρα μας να συζητούμε με τον Ερντογάν και πως εάν το πράξουμε δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το Κυπριακό. Έστω κι εάν έχει αυτές τις θέσεις η κατοχική δύναμη.
Ασφαλώς και με την Τουρκία θα συζητήσουμε. Αλλά δεν θα συζητούμε για να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές επιδιώξεις. Και δεν θα συζητούμε για χάριν των συζητήσεων, την ίδια ώρα που η Άγκυρα επιβάλλει τετελεσμένα.
Για να έχουν σημασία οι συζητήσεις πρέπει να αλλάξει στάση και συμπεριφορά η κατοχική Τουρκία. Δεν πρόκειται, βέβαια, να γίνει τούτο ποτέ εκτός εάν η Άγκυρα αντιληφθεί πως η συνέχιση αυτής της πολιτικής, της δημιουργεί κόστος. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει όσο ακολουθείται από όλους μια πολιτική κατευνασμού. Όταν, για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Έθνη δέχονται να υποβάλει η κατοχική δύναμη σε καψώνι την απεσταλμένη της, Τζέιν Χολ Λουτ τι σημαίνει αυτό; Υπενθυμίζεται συναφώς, ότι η κ. Λουτ, η οποία βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην περιοχή, θα έχει επαφές σε Λευκωσία και Αθήνα, πλην όμως η Άγκυρα την ενημέρωσε πως θα την δεχθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Συνεπώς, θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη μετά την Αθήνα και θα επανέλθει στην Άγκυρα. Ο λόγος, βέβαια, που το κάνουν οι Τούρκοι είναι πως θέλουν πρώτα να γνωρίζουν τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει στις 10 Δεκεμβρίου και υποτίθεται ότι θα εξετάσει και θέμα κυρώσεων κατά της κατοχικής δύναμης.
Όλα αυτά είναι τερτίπια της Άγκυρας, η οποία την ίδια ώρα δρα ανενόχλητα σε θάλασσα και έδαφος. Προβαίνει συνεχώς σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδος, κι άλλων χωρών της περιοχής. Ποια ήταν η αντίδραση της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας στην προέλαση της κατοχικής δύναμης στην Αμμόχωστο; Τι είπαν, για παράδειγμα τα Ηνωμένα Έθνη; «Να σταματήσουν οι πλευρές μονομερείς ενέργειες», τις οποίες και καταδίκασαν. Ποιος προβαίνει στις ενέργειες αυτές δεν μας έχουν πει, επειδή δεν θέλουν προφανώς να ενοχληθεί η Τουρκία.
Η Άγκυρα κινείται, μεταξύ άλλων, ανενόχλητη στη Λιβύη ( μεταφέρει και κατά παραβίαση αποφάσεων όπλα), στη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων. Γι΄ αυτό το λόγο δεν πρόκειται ποτέ να συνεργασθεί, να θέλει να συνεννοηθεί και θα επιμένει στις επεκτατικές αξιώσεις της. Γι αυτό και δίνουν δρομολόγιο στην κ. Λουτ: Να πάει στην Άγκυρα από την Αθήνα μέσω Νέας Υόρκης. Την ανέχονται και πληρώνουν την αλαζονείας της κατοχικής δύναμης. Αυτή η Τουρκία θέλει επιβάλλει τετελεσμένα και επιχειρεί να τα νομιμοποιήσει με τη συναίνεση όλων. Το ζητούμενο είναι πώς θα απαντήσουμε. Με φοβικές προσεγγίσεις και με πανικό για τα επόμενα βήματα της Άγκυρας; Μονομερείς κινήσεις και τετελεσμένα θα επιβάλλονται όσο ακολουθείται κατευναστική πολιτική.
[email protected]