«Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα». Αυτή η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες στο υπουργικό συμβούλιο, αποκαλύπτει δύο πράγματα ενόψει της συνέχειας: Πρώτον, πως η 7η Δεκεμβρίου ακόμα και για μερική άρση των περιορισμών απομακρύνεται πλέον αισθητά.
Με δεδομένο πως ήδη βρισκόμαστε στις αρχές του μηνός, θεωρείται όλο και πιο δύσκολο να δούμε την πρώτη άρση μέτρων στις 7/12, καθώς, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται, οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί και κατ’ επέκταση η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Συνεπώς, η πρώτη άρση των περιορισμών μετατίθεται τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, στις 14 Δεκεμβρίου, με επικρατέστερο σενάριο το άνοιγμα του λιανεμπορίου σταδιακά. Αντιθέτως, τα σχολεία είναι υπό σοβαρή αίρεση εάν θα ανοίξουν, καθώς θα λειτουργήσουν μόνο για 9 ημέρες.
Το δεύτερο στοιχείο που αποκαλύπτει η φράση του κ. Μητσοτάκη είναι πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον σαφής: να αποφύγει πάση θυσία ένα τρίτο lockdown. Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ότι το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνει ιδιαίτερα συντηρητικά, που μεταφράζεται πως πλέον το ενδεχόμενο να μην ανοίξει η εστίαση για τις γιορτές έρχεται όλο και πιο κοντά.
Σε αυτό, άλλωστε, συντείνει και η αντιμετώπιση εκ μέρους των ίδιων των επιχειρηματιών εστίασης, που τις τελευταίες ημέρες δηλώνουν όλο και πιο πολύ ότι το άνοιγμα για λίγες μόνο ημέρες και ακολούθως ένα πιθανό νέο κλείσιμο είναι οικονομικά ασύμφορο και πολλοί εξ αυτών, ακόμα και να άνοιγε η εστίαση, θα επέλεγαν να μην λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.
«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες» ανέφερε σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος σχολίασε πως «είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας», εξηγώντας παράλληλα πως «πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πλήθος ειδικών, τους οποίους ούτως ή άλλως επικαλείται διαρκώς η κυβέρνηση, ζητάει την παράταση των μέτρων ακόμα και μετά την 21η Δεκεμβρίου. Όλα τα παραπάνω συμπυκνώνονται στην πρωθυπουργική φράση πως «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα» και καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ρισκάρει εκπέμποντας μήνυμα χαλαρότητας και θα ανοίξει τη χώρα στο ρελαντί, επιχειρώντας να λειτουργεί σταθερά η οικονομία στο μίνιμουμ και όχι σε φουλ ρυθμούς μέχρι να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου θεωρεί πως επιτυγχάνει τη λεπτή ισορροπία: και η οικονομία θα κινείται στο μίνιμουμ, και θα αποφευχθεί ένα τρίτο lockdown που θα είναι μετά βεβαιότητας καταστροφικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τη βελτίωση της κατάστασης, συνιστώντας ωστόσο υπομονή και ψυχραιμία. «Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες», είπε.
Μείωση του Rt
Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο εστίασαν χθες οι ειδικοί, είναι στην τήρηση των μέτρων. Φαινόμενα με κίνηση στους δρόμους μη φυσιολογική σε περίοδο lockdown έχει προβληματίσει και δεν είναι τυχαίο πως έγινε χθες από αρκετούς αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που δεν τηρεί τα μέτρα.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας χθες στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μείωση του Rt κάτω από το 1, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και για εμφανή δείγματα πως τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας στη χώρα δεν τηρήθηκαν από όλους.
«Δεν χρειάζονται λογισμικά το βλέπουμε από την κίνηση στους δρόμους. Να καταλάβουμε όλοι ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις αποτελούν ασέβεια προς την δημόσια υγεία και αυτοθυσία του προσωπικού του ΕΣΥ και προς τους συμπολίτες που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα», ανέφερε σημειώνοντας πως «η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων παρατείνει την πανδημία, επηρεάζει την οικονομία και επιφέρει κόπωση σε όλους. Να δείξουμε σεβασμό σε όσους χάθηκαν από τον κορωνοϊό».
Οι 18 περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο
Σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών 18 περιοχές είναι επιβαρυμένες. Οι περιοχές αυτές είναι η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη. Η περιοχή της Πιερίας προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται, όπως σε άλλες περιοχές, αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα.