Για πρώτη φορά στη μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» η οποία ξεκινά σήμερα στις ακτές της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο λαμβάνουν μέρος πέρα από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, τις χώρες δηλαδή που διοργανώνουν την άσκηση από τότε που ξεκίνησε, μια πυρηνική δύναμη και μια από τις πλέον ισχυρές στρατιωτικά Αραβικές χώρες.
Νωρίτερα, έλαβε χώρα συνεκπαίδευση μονάδων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Κύπρου σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αλεξάνδρειας. Πρόκειται για την άσκηση PASSEX (passing exercise) που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ».
Όπως ανακοινώθηκε, παράλληλα με την κοινή άσκηση, αεροσκάφη της Ελλάδας και της Αιγύπτου εκτέλεσαν αποστολές προστασίας ναυτικών δυνάμεων και επιθετικών επιχειρήσεων.
Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση.
Η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ»
Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο φρεγάτες, ένα αρματαγωγό, τέσσερα αεροσκάφη F-16 και ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ. Η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των μονάδων τους και συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας και τη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν δυνάμεις στην πιο μεγάλη άσκηση συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια συμβολική αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστική κίνηση. Το Παρίσι στέλνει τη φρεγάτα «LA FAYETTE» και το οργανικό της ελικόπτερο NH-90 ενώ το Αμπού Ντάμπι μαχητικά Mirage 2000-9.
Μαζί με τις Ελληνικές και τις Αιγυπτιακές δυνάμεις συγκροτούν μια πανίσχυρη δύναμη σε ξηρά, αέρα και θάλασσα η οποία προβάλλει ως το αντίπαλο δέος στις Τουρκικές δυνάμεις οι οποίες διεκδικούν χώρο στην ευρύτερη περιοχή με μια σειρά προκλητικές δράσεις.
Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Άραβες από τα Εμιράτα είναι έκδηλο ότι τόσο σε πολιτικό όσο κυριώς σε στρατιωτικό επίπεδο επιθυμούν να εμπλακούν όλο και πιο ενεργά στη ‘’συμμαχία’’ της Ανατολικής Μεσογείου. Κάθε χώρα για τους δικούς της λόγους αλλά με κοινό αντίπαλο την Άγκυρα του Ταγίπ Ερντογάν και σε απόλυτη σύμπλευση με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο.
Οι διμερείς σχέσεις σταδιακά έγιναν τριγωνικές και πλέον συνολικά και οι πέντε χώρες βρίσκονται σε κοινή γραμμή απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Σε αυτές θα μπορούσε να προστεθεί και το Ισραήλ ωστόσο το Τελ Αβίβ αν και έχει βελτιώσει τις σχέσεις του με την Αίγυπτο και εκτινάξει αυτές με τα ΗΑΕ(με παρέμβαση-ενθάρρυνση των Αμερικανών) δεν θα μπορούσε να λάβει μέρος σε κοινή άσκηση σε εναέριο, θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της Αιγύπτου αφού καμία από τις δύο χώρες δεν το επιθυμεί.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr