Η Τουρκία παραμένει ένας σταθερός και σημαντικός κόμβος διέλευσης τρομοκρατών και τζιχαντιστών, ενώ καθιστά μια ασφαλή επιλογή για ένοπλες ομάδες και δραπέτες, οι οποίοι σχετίζονται με το ISIL, όπως αποκαλύπτεται από αναφορά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η 26η αναφορά της ομάδας Αναλυτικής Υποστήριξης και Συντονισμού Κυρώσεων του ΟΗΕ, που επικεντρώθηκε στον ISIL, την al-Qaeda και σχετιζόμενες οντότητες, κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2020.
Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει την Επιτροπή Κυρώσεων κατά του ISIS και της Al-Qaeda σύμφωνα με τις αποφάσεις 1526(2004) και 2253(2015) του Σ.Α .
Η αναφορά υπογραμμίζει (παράγραφος 62) ότι τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν υπό την επιρροή των Taliban, και των οποίων τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με αυτά του ISIL–K στο Αφγανιστάν, σχεδιάζουν διείσδυση (μέσω της Τουρκίας), στη διασπορά της Κεντρικής Ασίας, μέσα στην οποία υπάρχουν υποστηρικτές των τζιχαντιστών.
«Ο θάνατος του Abdukholik(τον περασμένο Ιανουάριο), ηγέτη των Ουζμπέκων του ISIL-K, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αποχώρηση πολλών μελών (ιδιαίτερα συγγενών μελών) από την οργάνωση. Μία ομάδα πολεμιστών από την Κεντρική Ασία, μετέβη στην επαρχία Faryab, όπου και τα μέλη της προσχώρησαν στο Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (IMU). Μία άλλη ομάδα μετέβη στην περιοχή της Καμπούλ με απώτερο σκοπό να φύγει από το Αφγανιστάν και να καταλήξει στην Τουρκία μέσω Ιράν, ώστε να προσχωρήσει σε ομάδες υποστηρικτών του ISIL από την Κεντρική Ασία», σημειώνει η αναφορά.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΗΕ, γυναίκες οι οποίες σχετίζονται με το ISIL οργανώνουν συστηματικά αποδράσεις από τα στρατόπεδα κράτησης στην Idlib και μεταβαίνουν στην Τουρκία με τη βοήθεια διεφθαρμένων φρουρών και λαθρεμπόρων(παρ.14 αναφοράς). Επίσης, αναφέρεται ότι μέλη του Ισλαμικού Κινήματος Ανατολικού Τουρκεστάν, τα οποία βρίσκονται στο Jisr al-Shughur, της επαρχίας Idlib, αναζητούν περάσματα μέσω της Τουρκίας και του Ιράν με τελικό προορισμό τις βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν ώστε να συμμετέχουν σε οργανώσεις σχετιζόμενες με την ΕΤΙΜ (παρ.19 αναφοράς). Σημειώνεται ότι το Jisr al-Shughur ελέγχεται από τουρκικές δυνάμεις.
«Η οργάνωση (ΕΤΙΜ) υλοποιεί κοινές επιχειρήσεις με άλλες ένοπλες ομάδες και με την υποστήριξη του ΗΤS (Hayat Tahrir al-Sham)», σημειώνει η αναφορά. Το ΗΤS αποτελεί την πιο πρόσφατη μετενσάρκωση του Μετώπου al-Nusrah,ομάδα που διατηρεί σχέσεις με την Al-Qaeda και ελέγχει περίπου 8-10 χιλιάδες μαχητές στη Συρία.
Το κίνημα ΕΤΙΜ μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της Ουάσιγκτον. «Το ΕΤΙΜ αφαιρέθηκε από τη λίστα αυτή λόγω της απουσίας επαρκών αποδεικτικών στοιχείων, την τελευταία δεκαετία, για την ύπαρξη της οργάνωσης», δήλωσε εκπρόσωπος του State Department, σύμφωνα με το AFP.
Η έκθεση του ΟΗΕ μελέτησε τις πηγές εσόδων του ΗΤS και ισχυρίζεται ότι η περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα συνεισφέρει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οργάνωσης. «Μέσω του ελέγχου της περιοχής και των εμπορικών διόδων, το ΗΤS μαζεύει περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από τη φορολόγηση επιχειρήσεων, τα διόδια και τα τελωνεία, στα σύνορα με την Τουρκία. Αντιπροσωπευτικά, το πέρασμα Bab al-Hawa παράγει έσοδα 4 εκατομμυρίων δολαρίων/μήνα», σημειώνει η αναφορά.
Η αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, καταγράφει επίσης τη συμβολή της Τουρκίας στη μεταφορά και την ανάπτυξη Σύρων μαχητών στη Λιβύη· «Πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους 7-15 χιλιάδες μαχητές που μεταφέρθηκαν από τη Βορειοδυτική Συρία στην Τρίπολη, μέσω Τουρκίας, ώστε να πολεμήσουν στη Λιβύη.» γράφει η 30η παράγραφος της αναφοράς.
Τον Ιούνιο, παρατηρητές των ΗΕ απέστειλαν κοινή επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας διευκρινίσεις για το ρόλο της Άγκυρας στην επιστράτευση, τη χρηματοδότηση, τη μεταφορά και την ανάπτυξη των Σύρων μαχητών στη Λιβύη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που εμπεριέχονται στην επιστολή, η Τουρκία έπαιξε μεγάλο ρόλο στα παραπάνω, αφού εξόπλισε και πλήρωσε τους Σύριους (συμπεριλαμβανομένου και παιδιών) που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στην Τρίπολη.
Η ομάδα εργασίας για τον ISIL, την Al–Qaeda και για πρόσωπα που σχετίζονται με αυτές:
Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν 10 ειδικοί από τη Νέα Υόρκη και η διάρκεια ερευνών της επεκτάθηκε πρόσφατα (μέσω της παρ.94 της απόφασης 2368 του ΣΑ,2017) μέχρι το Δεκέμβριο του 2021.
Σύμφωνα με το καταστατικό σύστασης, το όργανο αυτό μελετά και αναφέρει στην επιτροπή κυρώσεων «τη μεταβαλλόμενη φύση της απειλής του ISIL, της Al–Qaeda, του μετώπου al–Nusrah, της Boko Haram και των Taliban, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο προτείνει επαρκή μέτρα αντιμετώπισης τους».
Η απόφαση 2368 του ΣΑ του ΟΗΕ(2017) επιβάλλει κυρώσεις κατά προσώπων, ομάδων και οντοτήτων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων κατά του ISIL και της Al-Qaeda. Σύμφωνα με την παράγραφο 55 της απόφασης, η επιτροπή κυρώσεων δημοσιεύει τα πορίσματα των εκθέσεων, τα οποία εμπεριέχουν και αιτιολόγηση για τους λόγους συμπερίληψης ενός ατόμου ή μιας ομάδας στη λίστα.
Η αναφορά του ΟΗΕ εκπονήθηκε μετά από 12 τεχνικές επισκέψεις και 2 περιφερειακές συναντήσεις, εκ των οποίων στη μία συμμετείχαν τα κράτη μέλη των δυτικών Βαλκανίων και στην άλλη κράτη μέλη της σκανδιναβικής περιφέρειας, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020.
Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης
Πηγή: nordicmonitor.com