Πεντανόστιμο κοτόπουλο ψημένο στη γάστρα με κριθαράκι. Ένα αγαπημένο μικρών και μεγάλων πουλερικό, το κοτόπουλο, μαγειρεμένο σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με κριθαράκι είναι το ιδανικό φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό γεύμα ή δείπνο. Μια εύκολη συνταγή του σεφ Π. Συρίγου για ένα υγιεινό και χορταστικό πιάτο με τη κλασσική μυρωδιά που θα σας μεταφέρει στο σπίτι της γιαγιάς και την παιδική σας ηλικία και θα γίνει το αγαπημένο σας. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο (1.600 γρ περίπου) κομμένο σε 6-8 κομμάτια
- 3-4 κ.σ αλεύρι
- 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα κομμένα σε κομμένα σε ζαράκια
- 2 κλωνάρια σέλερυ κομμένα σε ζαράκια
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ζαράκια (προαιρετικά)
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 ξύλο κανέλας
- 3 τεμάχια μπαχάρι
- 2 καρφάκια γαρύφαλλο
- 2/3 φλ. τσαγιού κρασί λευκό
- 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 200 γρ. ντομάτα τριμμένη (φρέσκια ή εμπορίου)
- 1 ½ λίτρο καυτό νερό περίπου
- 1 κύβο κοτόπουλο
- 200 γρ. ντοματίνια (ολόκληρα να είναι μικρά αλλιώς κομμένα στα 2)
- 1 συσκευασία κριθαράκι χοντρό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 250gr. φέτα
- θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε καλά το κοτόπουλο και αφαιρείτε την υγρασία με ένα χαρτί κουζίνας. Βάζετε τα κομμάτια σε ένα πιάτο, τα πασπαλίζετε με αλεύρι και τινάζετε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Βάζετε 5-6 κ.σ λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε λίγο λίγο το κοτόπουλο.
- Όταν σοταριστεί από όλες τις πλευρές, το αφαιρείτε από την κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά (εκτός από ντομάτες και ντοματίνια) μαζί με τα μπαχαρικά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για περίπου 3 λ. Μετά προσθέτετε το πελτέ και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει το άρωμά του.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το σοταρισμένο κοτόπουλο και σβήνετε με κρασί. Ρίχνετε τη τριμμένη ντομάτα και το νερό στο οποίο έχετε διαλύσει το κύβο, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε να πάρουν. βράση. Μετά από λίγο μεταφέρετε όλο το φαγητό από τη κατσαρόλα στη γάστρα μαζί με τα ντοματίνια και σκεπάζετε με το καπάκι της. Μαγειρεύετε στους 170 βαθμούς για 1 ½ ώρα.
- Βάζετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει ρίχνετε το κριθαράκι και το βράζετε για 3 λ. Το σουρώνετε και το προσθέτετε στη γάστρα. Ανακατεύετε καλά να πάει παντού, διορθώνετε το αλατοπίπερο, ξανασκεπάζετε τη γάστρα και το ψήνετε για 20 λ. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα καυτό νερό.
- Θρυμματίζετε τη φέτα με τα χέρια σας και τη βάζετε στη γάστρα 5 λ πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο. Ξεφουρνίζετε το φαγητό σας και το σερβίρετε αμέσως πασπαλισμένο (προαιρετικά) με ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.
Tip: Αντί για ολόκληρο κοτόπουλο μπορείτε να πάρετε μόνο μπούτια ή μηρούς συνολικού βάρους 1.600 γρ.
02/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο στη γάστρα με κριθαράκι