Στις απειλές κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας από την ΕΕ αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις, κάνουν λόγο πολλά διεθνή ΜΜΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα αν συνεχιστούν οι τουρκικές “προκλήσεις και πιέσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επιθυμία της ΕΕ για μια θετική και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία που θα είναι και προς το συμφέρον της Άγκυρας και την προσδοκία των Βρυξελλών «να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Σε περίπτωση που επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες από την Άγκυρα η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις διαθέσιμες επιλογές»,
Το BBC σημειώνει την πιθανότητα να επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις στην Τουρκία, τις δηλώσεις, τη συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών να επαναξιολογήσουν τη συμπεροφορά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, αλλά και την ανάρτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στο Twitter μετά τη συνεδρίαση, όπου ανέφερε: «Η ΕΕ απειλεί ξεκάθαρα την Τουρκία με κυρώσεις αν συνεχίσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».
Από την πλευρά της η Deutsche Welle σημειώνει: «Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν την Τουρκία ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις αν δεν σταματήσει τις “προκλήσεις και τις πιέσεις” (…) εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεις στις σχέσεις με την Άγκυρα για τις συνεχιζόμενες έρευνές της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της σε περιφερειακές συγκρούσεις (…) Η προειδοποίηση της ΕΕ έρχεται ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις εντός των 27 για μια σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας για τις επιθετικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η ΕΕ υιοθετεί μια τακτική «καρότου και μαστιγίου» έναντι της Τουρκίας με κίνητρα και αποτρεπτικά μέτρα. «Τα κίνητρα περιλαμβάνουν έναν εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, στενότερους εμπορικούς δεσμούς και μια βελτιωμένη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Παρατίθενται, ωστόσο, και οι χθεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου «περιέγραψε τις επιχειρήσεις της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο ως τoν “πιο σημαντικό ναυτικό αγώνα των τελευταίων αιώνων” και χαρακτήρισε την ΕΕ “αναποτελεσματική, ρηχή δομή”, που έγινε “σκλάβα στις απάτες” της Ελλάδας και της Κύπρου».