Ένα πεντανόστιμο και εύκολο σιροπιαστό γλυκό. Γλυκιά πατσαβουρόπιτα. Μια συνταγή για ένα υπέροχο γλύκισμα για όλη την οικογένεια και για όλες τις ώρες.
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (ξεπαγωμένο)
- 250 γρ. βούτυρο
- 750 ml φρέσκο γάλα (3 ποτήρια)
- 8 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 πορτοκαλιού το ξύσμα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λιώνετε το βούτυρο και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 35 εκ. περίπου.
- Βουτυρώνετε ένα ένα τα φύλλα, τα σουρώνετε/τσαλακώνετε και τα τοποθετείτε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Τα φύλλα δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτά μεταξύ τους αλλά ούτε εντελώς χαλαρά. Αφού τελειώσετε με το στήσιμο των φύλλων ψήνετε για 20 λ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Βάζετε σε κατσαρολίτσα, το φρέσκο γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το ξυλάκι κανέλας και τα σιγοβράζετε, σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 10 λ περίπου. Όταν περάσει το 20άλεπτο και ροδίσουν τα φύλλα, βγάζετε το ταψί και περιχύνετε σε όλα τα σημεία του ταψιού, όλα τα φύλλα, κουτάλα- κουτάλα το γάλα.
- Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε άλλα 25 λ. Το βγάζετε από το φούρνο και κοσκινίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Προαιρετικά, συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5 λ να καραμελώσει λίγο η ζάχαρη. Σερβίρεται το γλυκό σας χλιαρό.
Tip: Η πίτα μπορεί να γίνει και αλμυρή τυρόπιτα αντικαθιστώντας το μείγμα του γάλακτος με 2 κούπες γάλα, 2 αυγά και τυρί φέτα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα την πίτα από την αρχή.
02/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πανεύκολη γλυκιά πατσαβουρόπιτα