Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020, 15:03
Στην κωδικοποίηση των μέτρων στήριξης που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματίες -όπως οι ίδιοι τα ιεραρχούν- προκειμένου να σταθούν όρθιοι τόσο μέσω της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, όσο και μετά την Covid-19 εποχή, προχώρησε, μέσω έρευνας, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΕΒΕΘ, το συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι πως αυτό που έχει άμεση ανάγκη η οικονομία είναι η στήριξη της απασχόλησης, της κατανάλωσης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Μεταξύ άλλων, από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων προκύπτει ότι η αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τουλάχιστον δύο χρόνια είναι αναγκαία ώστε να επέλθει σχετική ηρεμία στην αγορά, και θα μετριάσει ουσιαστικά τις ανησυχίες των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 & 5, η χορήγηση δανείων με συνοπτικές διαδικασίες με πολύ χαμηλό, αν όχι μηδενικό επιτόκιο, οι επιδοτήσεις για δημιουργία e-shop, η προσωρινή άρση χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κ.ά περιλαμβάνονται στα μέτρα που οι επιχειρήσεις ζητούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια του lockdown.
Για τη μετά την Covid-19 εποχή, οι επιχειρήσεις προτιμούν -μεταξύ άλλων- να υπάρξει δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις μέχρι και δέκα χρόνια, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της πανδημίας οι επιστρεπτέες προκαταβολές και να επεκταθεί το μέτρο του μειωμένου ενοικίου τουλάχιστον για έξι μήνες.
Για τη διενέργεια της έρευνας, τα συμπεράσματα της οποίας εστάλησαν από το ΕΒΕΘ, με επιστολή του, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το ΕΒΕΘ δημιούργησε μία πλατφόρμα καταγραφής των προτάσεων των επιχειρήσεων-μελών του. Η πλατφόρμα αυτή δέχθηκε 82 απαντήσεις- προτάσεις από ισάριθμες επιχειρήσεις, οι οποίες κατέθεσαν τις απόψεις τους στο διάστημα 7-19 Νοεμβρίου 2020.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020, 15:24