Και πάλι τα… απόνερα αυτής της διευθέτησης, µετατίθενται στους κάτοχους επιταγών οι οποίοι περιµένουν υποµονετικά να εισπράξουν για να καλύψουν µε τη σειρά τους τις δικές του υποχρεώσεις. Το πρόβληµα γίνεται πολύ πιο δύσκολο στην περίπτωση των αγροτών, που αφενός δεν «κόβουν» επιταγές, αφετέρου δεν έχει αποσαφηνισθεί αν θα µπορέσουν να κάνουν χρήση του δικαιώµατος αναστολής της πληρωµής για το προβλεπόµενο διάστηµα.Το σίγουρο είναι ότι οι αγρότες είναι κατά βάση αποδέκτες και όχι εκδότες επιταγών.
Σηµειωτέον ότι η κυβερνητική απόφαση έρχεται από πλευράς timing σε δύσκολη στιγµή για τους αγρότες, οι οποίοι, έχοντας διαθέσει τους προηγούµενους µήνες τα προϊόντα τους, έχουν αυτό τον καιρό στα χέρια τους µεγάλο αριθµό επιταγών µε λήξη κατά τους χειµερινούς µήνες. Αβεβαίωτες δηµιουργούνται και για τις επιταγές που βρίσκονται εις χείρας τρίτων.
Την προβληµατική κατάσταση στον πρωτογενή περιγράφουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, καλώντας τους υπουργούς Οικονοµικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, να απαντήσουν σε τέσσερα βασικά ερωτήµατα «προκειµένου να περισωθεί ό,τι περισώζεται πλέον για το εισόδηµα των αγροτών και κτηνοτρόφων», όπως χαρακτηριστικά λένε.
«Στο φάσµα της ολοκληρωτικής καταστροφής και της απώλειας των εκµεταλλεύσεων τους βρίσκονται πολλοί αγρότες εξ αιτίας απουσίας ρυθµίσεων που να τους διευκολύνουν να έλθουν σε διακανονισµό µε τις τράπεζες, προκειµένου να ρυθµίσουν τις εκκρεµότητες των µη εξυπηρετηµένων δανείων, να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηµατική ρευστότητα και να µπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Το πρόβληµα δηµιουργήθηκε γιατί πολλοί αγρότες εξ αιτίας της δεσπόζουσας θέσης ορισµένων αγοραστών, αναγκάζονταν να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους και εποµένως δεν µπόρεσαν να αποπληρώσουν τα καλλιεργητικά δάνεια και τα δάνεια για τις επενδύσεις που προέβησαν. Η κατάσταση αυτή έγινε χειρότερη µέσα στην οικονοµική κρίση αφού πολλοί αγοραστές, µεταποιητές και εξαγωγείς, αλλά και σούπερ µάρκετ, δεν εξόφλησαν καν την αξία των προϊόντων που αγόρασαν από τους παραγωγούς, είτε γιατί αθέτησαν τη συµφωνία τους είτε γιατί λόγω της κρίσης διέκοψαν τη λειτουργία και τη δραστηριότητά τους. Την κατάσταση επιδείνωσε και ο αθέµιτος ανταγωνισµός από τις παράνοµες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και η κυβερνητική απόφαση να ανασταλεί (ξανά) µονοµερώς για 75 ηµέρες η πληρωµή των επιταγών και για τα αγροτικά προϊόντα», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης