Αντοχές και στο δεύτερο κύµα της πανδηµίας φαίνεται πως επιδεικνύει το βαµβάκι. Αφενός στην Άπω Ανατολή, δηλαδή στις χώρες όπου το βαµβάκι γίνεται νήµα, η εµπορική δραστηριότητα δεν έχει σταµατήσει και φορτώσεις γίνονται ακόµα, µε τα συµβόλαια του ∆εκεµβρίου ‘20 να κινούνται περί τα 70 σεντς. Αφετέρου, η Κίνα συνεχίζει να ζητάει αγροτικά προϊόντα, µεταξύ των οποίων και βαµβάκι, στηρίζοντας την αγορά.
Όσον αφορά την ελληνική σοδειά, τα λευκά βαµβάκια πιάνουν και τα 73 σεντς, µε τα υποδεέστερα χρώµατα ή χαρακτηριστικά να εµφανίζουν ωστόσο µεγάλη έκπτωση. Να σηµειωθεί ότι σε πρόσφατο διαγωνισµό της ΕΑΣ Λαµίας οι αγοραστές πλήρωναν περίπου 69 σεντς, αλλά τελικά δεν πουλήθηκαν τα βαµβάκια. Εν τω µεταξύ, υπάρχει ζήτηση από την Τουρκία, η οποία ήταν σχεδόν εξαφανισµένη τους τελευταίους µήνες, πληρώνοντας τα καλά στα 73 σεντς.
Γενικά οι αναλυτές µιλούν θετικά για το βαµβάκι, ενώ τονίζουν ότι δεν φαίνονται σηµάδια αντιστροφής της ανοδικής τάσης, δεδοµένου ότι όποτε το χρηµατιστήριο πάει να διορθώσει, «ψευτο – διορθώνει».
Η αισιοδοξία που επικρατεί όσον αφορά την εύρεση αποτελεσµατικών εµβολίων κατά του Covid-19 τόνωσε τα χρηµατιστήρια αξιών και εµπορευµάτων. Στην Άπω Ανατολή, όπου βρίσκεται η καρδιά των κλωστηρίων, τα κρούσµατα κορωνοϊού δεν είναι τόσα πολλά και τα κλωστήρια δουλεύουν, παραλαµβάνουν βαµβάκια και αγοράζουν νέες ποσότητες για µπροστινούς µήνες. Στο χρηµατιστηριακό κοµµάτι οι αναλυτές περιµένουν να δουν τη µετάβαση από τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘20 στον Μάρτιο ‘21. Ο φόβος της πτώσης εξακολουθεί να υφίσταται, εντούτοις έχει να κάνει µε γενικό γύρισµα των χρηµατιστηρίων και όχι κάτι ειδικά για το βαµβάκι.
Πωλήσεις εξακολουθούν να σηµειώνονται για ανοιχτά συµβόλαια µεταξύ 1-2 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις τιµές χρηµατιστηρίου για τις λευκές ποιότητες. Εκτός από τους εµπορικούς οίκους, επανεµφανίστηκαν και Τούρκοι κλώστες στην αγορά καθώς η ανάκαµψη της τουρκικής λίρας τους βοηθάει να εισάγουν βαµβάκια. Υπάρχει η αίσθηση πως δύσκολα θα µειωθεί ξανά η αποκαλούµενη βάση (πριµ) επί του χρηµατιστηρίου µια που σχεδόν τα µισά βαµβάκια έχουν ήδη πουληθεί, οπότε και δεν θα υπάρξει πίεση στους εκκοκκιστές για άµεσες πωλήσεις. Χρειαζόµαστε βέβαια δυνατό δολάριο ώστε οι τιµές να είναι υποσχόµενες.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης