Όλοι γνωρίζουν τα ρόδια, τα φρούτα του φθινοπώρου και τις ευεργετικές τους ιδιότητες για τον οργανισμό. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι μια ελληνική εταιρεία με έδρα το Δυτικό Πέλλας έχει καταφέρει να πρωτοστατήσει στην επεξεργασία και μεταποίηση ροδιού, παρασκευάζοντας έλαιο από το σπόρο, το οποίο μάλιστα έχει γίνει ανάρπαστο στο εξωτερικό, και ειδικά στην Γαλλία;
Ο Στέφανος Κασσίδης, πρόεδρος εργοστασίου εμπορίας και μεταποίησης προϊόντων ροδιού, κατάφερε να παρασκευάσει το «χρυσάφι» του ροδιού, όπως αποκαλεί το έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία των σπόρων.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως το έλαιο είναι ένα από τα προϊόντα που παράγεται από τη μεταποίηση του ροδιού και συγκεκριμένα από τα κουκούτσια. «Ουσιαστικά αυτό που προκύπτει από το σπόρο είναι το χρυσάφι. Το παράγουμε από τη σύνθλιψη του σπόρου που είναι το πιο δυνατό συστατικό του ροδιού. Πρόκειται για τη βασική πρώτη ύλη παραγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων και καλλυντικών», πρόσθεσε.
Περιγράφοντας τη διαδικασία εξήγησε: «Πρώτα ξηραίνουμε το σπόρο, διότι πρέπει να έχει φτάσει στου 12-13 βαθμούς υγρασίας για να μπορέσουμε να τον συνθλίψουμε και να παράγουμε το καθαρό έλαιο. Είμαστε πρωτοπόροι σε όλον τον κόσμο, καθώς στη βιομηχανία μας έχουμε κάθετη παραγωγή στο ρόδι και έχουμε μεγάλες ποσότητες. Είμαστε οι μόνοι σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο στην παραγωγή ελαίου σε βιομηχανική μορφή».
Μπουκαλάκια με το έλαιο ροδιού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ολόκληρη η ποσότητα του ελαίου που παράγει η βιομηχανική μονάδα του Στέφανου Κασσίδη εξάγεται κυρίως στη Γαλλία για την παραγωγή καλλυντικών. «Έχει τεράστια ζήτηση και δυναμική το έλαιο ροδιού. Από τη Γαλλία μάς ζητούν να κάνουμε συμβόλαια για μεγαλύτερες ποσότητες, που όμως δεν μπορούμε να τις καλύψουμε. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, από τους περίπου 1.000 τόνους ροδιού παράγονται 400 κιλά ελαίου. Είναι πολύτιμο, γι’ αυτό και 1 ml ελαίου κοστίζει ένα ευρώ», διευκρινίζει.
Το έλαιο ροδιού, όπως περιγράφει ο πρόεδρος της βιομηχανικής μονάδας, είναι πόσιμο, περιέχει βιταμίνη C που προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες, είναι αντικαρκινικό και έχει την ιδιότητα να βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων. «Ουσιαστικά βοηθά τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού μας να αποκτήσουν αντισώματα και να μπορούν αντιμετωπίσουν τις ασθένειες, όπως ο καρκίνος», προσθέτει.
Στέφανος Κασσίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Η υψηλή ποιότητα του προϊόντος οφείλεται σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσίδη στο ό,τι «στην μεταποίηση κάνουμε χυμό, αφού πρώτα καθαρίζουμε το “μπιμπίκι” από τη φλούδα του ροδιού, κάτι που δεν κάνουν οι υπόλοιπες εταιρείες, οπότε παράγουμε καθαρό σπόρο και προχωράμε στην παραγωγή του ελαίου».
Η συγκεκριμένη εταιρεία που καλλιεργεί και αξιοποιεί την παραγωγή περίπου 12.000 στρεμμάτων ροδιού απασχολεί 90 άτομα και ξεκίνησε να λειτουργεί εν μέσω κρίσης.
Σήμερα εξάγει το 95% της παραγωγής της. «Παράγουμε νωπά ρόδια, χυμό που καταψύχεται και διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του, μαρμελάδα, βαλσάμικο, σος και το έλαιο, το σημαντικότερο προϊόν μας. Εξάγουμε νωπά ρόδια και χυμό στην Ευρώπη, κυρίως Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία και Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια εξάγουμε και στην Άπω Ανατολή, Ισραήλ και Ιορδανία. Το έλαιο ροδιού, όμως, εξάγεται μόνο στη Γαλλία και δεν φτάνει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσίδης.
Τέλος σημείωσε ότι η καλλιέργεια ροδιού είναι κερδοφόρα για τον Έλληνα παραγωγό, καθώς η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μόνες χώρες στις οποίες μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη λόγω κλίματος.
Πηγή: www.newsone.gr