Με στοχευμένες ενέργειες η Αθήνα το τελευταίο διάστημα σηκώνει τείχος απέναντι στις επιδιώξεις της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν να κυριαρχήσει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αίγυπτος, Ισραήλ και ΗΑΕ έχοντας αντιληφθεί το σχέδιο της Άγκυρας να επηρεάσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή προσεγγίζουν όλο και πιο έντονα την Αθήνα.
Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο πυλώνας σταθερότητας και το αντίβαρο απέναντι στην Τουρκική προσπάθεια παρέμβασης με μοχλό το σκληρό μουσουλμανικό στοιχείο. Τόσο τα Εμιράτα όσο και η Αίγυπτος ενώπιον του κινδύνου ενεργοποίησης των Αδελφών Μουσουλμάνων στο εσωτερικό τους και αποσταθεροποίησης με ενθάρρυνση της Άγκυρας έχουν στραφεί προς την Ελλάδα. Σε ανάλογη κατεύθυνση βρίσκεται και το Ισραήλ έπειτα από την ξεκάθαρη διάθεση της Άγκυρας να αποτελέσει ορμητήριο για φανατικές ομάδες μουσουλμάνων οι οποίες αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα της χώρας.
Η προσέγγιση τόσο της Αιγύπτου και των ΗΑΕ όσο και του Ισραήλ με την Αθήνα δεν περιορίζεται πλέον σε διπλωματικό επίπεδο αλλά γίνεται όλο και πιο έντονα αισθητή τόσο στον στρατιωτικό τομέα αλλά και στο κρίσιμο πεδίο των πληροφοριών. Άλλωστε αναφέρεται έντονα ότι το Τελ Αβίβ είχε σπεύσει το καλοκαίρι να ενημερώσει την Αθήνα πως η Άγκυρα σχεδιάζει να εκτινάξει την ένταση στη θάλασσα και να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες κοντά στο Καστελόριζο.
Ειδικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται ότι δείχνουν τεράστια διάθεση να εμβαθύνουν την συνεργασία με την Ελλάδα τόσο στον στρατιωτικό τομέα όσο και στον τομέα των αμυντικών επενδύσεων με την ξεκάθαρη ενθάρρυνση και των Αμερικανών. Το ενδιαφέρον για την ΕΑΒ και για το Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα είναι ενδεικτικό με τους Άραβες ήδη να στέλνουν στελέχη τους για εκπαίδευση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και το ΓΕΕΘΑ να αναλαμβάνει τη φιλοξενία τους στο κοντινό στρατόπεδο του ΚΕΤΘ στον Αυλώνα.
Περισσότερο από ένα μήνα έμειναν τα F-16 block 60 των Εμιρατιανών στην Σούδα και στην 115 Πτέρυγα Μάχης αποκομίζοντας της καλύτερες εντυπώσεις ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι όχι μόνο έχουν καλέσει τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ στη χώρα τους αλλά σχεδιάζουν να επισκεφθούν ξανά την Ελλάδα.
Εάν η πανδημία το επιτρέψει στον ‘’ΗΝΙΟΧΟ 2021’’ είναι πιθανό να δούμε Ισραηλινούς, Αιγύπτιους και Εμιρατιανούς να εκπαιδεύονται μαζί κάτι το οποίο θα αποτελεί μια ακόμη επιτυχία της Ελλάδας και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τον επόμενο μήνα τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ από την 340 Πολεμική Μοίρα ‘’Αλεπού’’ αναμένεται να προσγειωθούν στην Αίγυπτο για να λάβουν μέρος στη ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ’’ η οποία εξελίσσεται πλέον σε θεσμό ενώ στόχος της Αθήνας είναι να οργανώσει τους επόμενους μήνες μια μεγάλη αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή Αιγύπτου, Ισραήλ αλλά και της Γαλλίας.
Οι επισκέψεις των Ελλήνων επιτελών στο Τελ Αβιβ τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει και οι σχέσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Ισραηλινό ομόλογό του είναι κάτι παραπάνω από καλές. Το Ισραήλ έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες με Ελληνικές εταιρίες στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας ενώ εμφανίζεται θετικό να παραχωρήσει στην Ελλάδα οπλικά συστήματα όπως το SPIKE NLOS ή ακόμα και να συνεργαστεί με την Αθήνα σε θέματα συντήρησης και εκσυγχρονισμού οπλικών συστημάτων τα οποία διαθέτουν και οι δύο χώρες όπως τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Mε δεδομένο ότι το Ισραήλ είναι ένα ‘’κλειστό’’ κράτος ειδικά στον στρατιωτικό τομέα οι κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις τα τελευταία χρόνια με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία αποτελούν δείγμα γραφής της διάθεσης για δημιουργία μόνιμου άξονα συνεργασίας με την Αθήνα.
ΠΗΓΗ: newpost.gr