Μελιτζάνες παπουτσάκια με κρέμα γιαουρτιού. Μια παραλλαγή του πατροπαράδοτου φαγητού, τα παπουτσάκια μελιτζάνας με τη κλασική μπεσαμέλ την οποία αντικαθιστούμε με ελαφριά, δροσερή κρέμα γιαουρτιού. Μια μέτριας δυσκολίας συνταγή, ένα μπελαλίδικο φαγητό, το οποίο όμως θα σας αποζημιώσει με την απαράμιλλη νοστιμιά του.
Υλικά συνταγής
- Για τις μελιτζάνες:
- 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- ελαιόλαδο
- 1 κοφτό κ.γ. θυμάρι
- αλάτι – πιπέρι
- Για τo κιμά:
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές από βάζο, στραγγισμένες σε κομματάκια [προαιρετικά]
- 1 ½ κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι πιπέρι
- 1/4 φλ. τσαγιού άσπρο κρασί
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1 πρέζα κανελογαρύφαλλο σκόνη ανάμεικτα
- Για την επικάλυψη γιαουρτιού:
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 50 γρ. φέτα τριμμένη
- 2 αυγά
- 1 κοφτή κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- αλάτι πιπέρι
- ελαιόλαδο για το ταψί
- 3 κ.σ. παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής
- Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος χωρίς να κόψετε τα κοτσάνια τους. Χαράζετε την ψίχα τους δημιουργώντας ρόμβους, τις αλατίζετε αρκετά και τις αφήνετε για 15 λ να “ιδρώσουν”. Τις ξεπλαίνετε καλά. Κόβετε με μαχαιράκι λίγη ποσότητα από τη ψίχα τους “σκάβοντάς” τες και το αφήνετε στην άκρη.
- Τις στεγνώνετε και τις τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Με ένα πινέλο τις αλείφετε με αρκετό ελαιόλαδο, τις πασπαλίζετε με μια πρέζα αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και μόλις μισοκρυώσουν οι μελιτζάνες, με την ανάποδη ενός κουταλιού πιέζετε την ψίχα των ψημένων μελιτζανών για να δημιουργήσετε κοιλότητες.
- Για το κιμά: Κόβετε τη μελιτζάνα που κρατήσατε σε κυβάκια. Ζεσταίνετε σε μεγάλο βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με τα κυβάκια μελιτζάνας ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον κιμά και και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς, ανακατεύοντας και πιέζοντάς τον με πιρούνι για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Ρίχνετε το ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί.
- Σβήνετε με το κρασί και μόλις “εξατμισθεί” ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, κανελογαρύφαλλο, τα κομματάκια πιπεριάς [προαιρετικά] και αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε για 20-25 λ περίπου μέχρι ο κιμάς να πιεί όλα τα υγρά του.
- Για το μείγμα γιαουρτιού: Βάζετε σε ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε το γιαούρτι, τη τριμμένη φέτα, αλατοπίπερο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν.
- Γεμίζετε τις μελιτζάνες , όπως είναι στο ταψί, με το μαγειρεμένο κιμά. Απλώνετε πάνω από το κιμά, ισομερώς, το μείγμα του γιαουρτιού και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Ρίχνετε λίγο νερό και λάδι στο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λ περίπου μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η κρέμα του γιαουρτιού. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
19/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μελιτζάνες παπουτσάκια με κρέμα γιαουρτιού και φέτας