Ένα πολύ εύκολο στη παρασκευή του σε 10 λ στο ταψί, πολύ νόστιμο στη γεύση του ογκρατέν ζυμαρικών της στιγμής. Μια συνταγή για ένα πιάτο που σίγουρα θα απολαύσετε σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό στο οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας αλλά και σαν το κύριο γεύμα ή δείπνο σας με μια μεγάλη σαλάτα αρεσκείας σας.
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. πέννες ή άλλο κοντό ζυμαρικό αρεσκείας σας
- 150 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους
- 200 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, γκούντα, τσένταρ)
- 300 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
- 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
- 1 λίτρο γάλα
- 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 φλ. τσαγιού ζωμός κρέατος ή κότας
- 250 γρ. βούτυρο κομμένα σε μικρούς κύβους + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 °C. Σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ, τοποθετείτε τα ζυμαρικά ωμά, τα τριμμένα τυριά, το μπέικον, τη πιπεριά, το βούτυρο και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε.
- Σε βαθύ μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το ζωμό, τα ανακατεύετε καλά να αναμειχθούν. Περιχύνετε με αυτό το μείγμα το μείγμα ζυμαρικών στο πυρέξ. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ. ή μέχρι να ψηθεί το ζυμαρικό και να ροδίσει η επιφάνεια.
- Τη πρώτη μισή ώρα ψησίματος, ανοίγετε κατά διαστήματα το φούρνο και ανακατεύετε τα ζυμαρικά με μια μεγάλη κουτάλα, φροντίζοντας να βρίσκονται πάντα μέσα στα υγρά τους, διότι όσα δεν σκεπάζονται καλά θα καούν και θα ξεραθούν. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το κόβετε σε μερίδες και το σερβίρετε ζεστό.
Βασική ιδέα προσαρμοσμένη από Πηγή
16/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πανεύκολο ογκρατέν ζυμαρικών