Κιμάς και μανιτάρια μαγειρεμένα σε μια πλούσια κρεμώδη σάλτσα στρογγανόφ με παπαρδέλες ή φαρδιές χυλοπίτες για να απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας ένα λαχταριστό και πεντανόστιμο πιάτο γεμάτο με γεύσεις που το απογειώνουν. Μια εύκολη συνταγή που σας συνιστώ ανεπιφύλαχτα να δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 230 γρ. μικρά μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες χωρίς τα κοτσάνια τους
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 γεμάτο κ.γ. πάπρικα
- ¼ φλ. τσαγιού λευκό κρασί
- 4¼ φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 250 γρ. παπαρδέλες ή φαρδιές χυλοπίτες
- 3/4 φλ. τσαγιού ξινή κρέμα (sour cream) ή 3/4 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό + 5 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 1-2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- τριμμένο τυρί επιλογής σας για πασπάλισμα προαιρετικά
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα μανιτάρια: Ζεσταίνετε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τα μανιτάρια, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να “ροδίσουν”. Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και τα αφήνετε στην άκρη.
- Για το κιμά: Στην ίδια ζεστή κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και μόλις κάψει προσθέτετε το κιμά και τον σοτάρετε, πατώντας τον με ξύλινη κουτάλα, για 5-6 λ περίπου ή μέχρι να αλλάξει χρώμα και γίνει από ροζ καφέ. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρεμμύδι.
- Πασπαλίζετε το μείγμα κιμά με το αλεύρι και τη πάπρικα και ανακατεύετε για 1 λ. Μετά ρίχνετε το κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα, ξύνοντας με τη κουτάλα τα κομμάτια κρέατος που έχουν συσσωρευτεί τη βάση της κατσαρόλας. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε το ζωμό βοδινού, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα αφήνετε μέχρι να βράσει ο κιμάς.
- Για το ζυμαρικό: Στη συνέχεια ρίχνετε το ζυμαρικό σας και τα σοταρισμένα μανιτάρια (μαζί με τους χυμούς τους) μέσα στη κατσαρόλα με το κιμά, ανακατεύετε, μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι οι χυλοπίτες να βράσουν “al dente”. Αν κατά τη διάρκεια του βρασίματος δείτε ότι τα υγρά δεν είναι αρκετά για να βράσει το ζυμαρικό σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, προσθέστε επιπλέον καυτό ζωμό βοδινού ή νερό.
- Τελειώστε το Strogannoff: Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει το ζυμαρικό, αν δεν έχετε προμηθευτεί sour cream ανακατεύετε καλά 3/4 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό με 5 κ.σ. κρέμα γάλακτος και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το μείγμα γιαουρτιού κρέμας γάλακτος, ανακινείτε τη κατσαρόλα και μετά ανακατεύετε απαλά. Σερβίρετε αμέσως ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και προαιρετικά με λίγο τριμμένο τυρί επιλογής σας.
Πηγή
15/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παπαρδέλες σε πλούσια σάλτσα στρογγανόφ με κιμά και μανιτάρια