Ο Μπάιντεν επιταχύνει την απόφαση της Μόσχας
.
Στις 9 Νοεμβρίου, η θέση της Μόσχας για την κρίση του Καραμπάχ έγινε επιτέλους σαφής. Ο κύριος παράγοντας σε αυτό το χρονοδιάγραμμα ήταν πιθανότατα η νίκη του Μπάιντεν (όχι ακόμη τελική, αλλά πιθανότατη) στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν είναι ριζοσπαστικός εχθρός της Ρωσίας, κοντά στους νεοσυντηρητικούς. Επομένως, αν η Μόσχα είχε καθυστερήσει, η Ουάσιγκτον θα είχε περισσότερη ενεργό συμμετοχή στην κατάσταση γύρω από το Καραμπάχ – και, φυσικά, σε μια κατεύθυνση εντελώς αντίθετη από αυτήν της Μόσχας. Έτσι όλα έγιναν ξεκάθαρα γενικά.
.
Πλαίσιο του δεύτερου Καραμπάχ
.
Σύντομη Ιστορία. Η Αρμενία πλησίασε πιο κοντά τη Ρωσία τη δεκαετία του 1990, παίζοντας επιδέξια με τη σύγχυση που υπύρχε στη Μόσχας κατά τη διάρκεια του φιλελεύθερου πραξικοπήματος του Γέλτσιν προς όφελος της. Οι Αρμένιοι κατέλαβαν τα εδάφη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά γύρω περιοχών, εδραιώνοντας αυτήν την κατάσταση με τη Ρωσία, ρίχνοντας το προηγούμενο φιλο-ρωσικό Μπακού στον αντίπαλο στρατόπεδο (GUAM). Αυτή η γραμμή συνεχίστηκε υπό τον Πούτιν.
.
Αλλά υπό τον Πούτιν, ξεκίνησε η σταδιακή προσέγγιση της Μόσχας με το Μπακού. Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν αποκαθιστά τις δυνατότητές του, ενώ η κατάσταση στην Αρμενία, η οποία παραμένει σύμμαχος της Ρωσίας, μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης και του ΟΣΣΑ (CSTO), γενικά αποτελματώθηκε.
.
Όσο η φατρία του Καραμπάχ (Ρομπέρτ Κοτσαριάν, Σερζ Σαρκισιάν) ήταν στην εξουσία στο Ερεβάν και άκουγε με ευαισθησία την ισορροπία των εξουσιών στο Καραμπάχ, η Αρμενία, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της, δεν υπέρβαινε ποτέ τα όρια στις σχέσεις της με τη Μόσχα. Οι Αρμένιοι απέφυγαν να κάνουν παραχωρήσεις στο ζήτημα του Καραμπάχ, αλλά συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
.
Όταν το Αζερμπαϊτζάν ενίσχυσε επαρκώς τις δυνατότητές του, οι σχέσεις μεταξύ του Αλιγίεφ και του Πούτιν άρχισαν να πλησιάζουν το επίπεδο μιας στρατηγικής συμμαχίας. Παράλληλα, η πολιτική του Ερντογάν, όλο και πιο ανεξάρτητη από τη Δύση και το ΝΑΤΟ, άρχισε αντικειμενικά να προωθεί την πολυπολικότητα ( η οποία είναι ο στόχος της στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν). Τότε ήρθε η στιγμή για κάποια κίνηση προς τη κατεύθυνση του Καραμπάχ. Ο Πούτιν πρότεινε να ξεκινήσει με τη δωρεάν μεταφορά στο Αζερμπαϊτζάν των πέντε περιοχών που γειτνιάζουν με το Καραμπάχ, προκειμένου να αποφευχθεί μια στρατιωτική λύση, για την οποία το Αζερμπαϊτζάν ήταν ήδη έτοιμο και έδειξε αυτήν την αποφασιστικότητα στην πράξη. Ο Serzh Sargsyan αποδέχτηκε απρόθυμα αυτό το σχέδιο, ζητώντας να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η πολιτική μεταρρύθμιση στην Αρμενία.
.
Αλλά εκείνη τη στιγμή, ο Πασινιάν, με την υποστήριξη της Δύσης (και πιο συγκεκριμένα του Σόρος), ανέτρεψε τον Σερζ Σαρκισιάν.
. Αγνόησε όλες τις συμφωνίες για τις πέντε περιοχές και άρχισε να χλευάζει ενεργά τη Ρωσία, ένα γεγονός το οποίο οι προκάτοχοί του δεν είχαν επιτρέψει στον εαυτό τους.
.
Αυτό προκαθόρισε τις συνθήκες εκκίνησης του τρέχοντα πόλεμου του Καραμπάχ.
.
Ο Αλίεφ ξεκινά τον πόλεμο και … κερδίζει.
.
Συνειδητοποιώντας ότι ήταν αδύνατο να μιλήσει στον Πασινιάν, ο Ilham Aliyev αποφάσισε να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν ήταν έκπληξη για τον Πούτιν. Καθώς όλα πήγαιναν προς αυτήν την κατεύθυνση. Φυσικά, η βάναυση (μετανοημένη) φιλο-ρωσική ανατροπή του Πασινιάν – και η αλλαγή της θέσης του σε τουλάχιστον πέντε περιοχές – θα μπορούσε να είχε κάποιο αντίκτυπο στην κατάσταση, αλλά ο Πασινιάν έλπιζε για τη Δύση: οι αντίπαλοι του Saakashvili και του Γιανουκόβιτς, οι οποίοι ηγήθηκαν του πραξικοπήματος στην Ουκρανία, το είχαν κάνει πριν από εκείνον.
.
Και ακόμα- την κατάλληλη στιγμή! – εντελώς χαμένος. Η Δύση δεν υποστήριξε τον Πασινιάν λόγω των συμμαχικών του σχέσεων με τη Μόσχα. Και η Μόσχα δεν τον υποστήριξε εξαιτίας του ίδιου του Πασιν.ιάν.
Στη συνέχεια, όλα αποφασίστηκαν από την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν, τις ορθές σχέσεις με τη Μόσχα και τη μη άμεση συμμετοχή της Τουρκίας στη σύγκρουση. Ταυτόχρονα, οι εκλογές των ΗΠΑ έθεσα το παγκόσμιο πλαίσιο.
.
Ο Πασινιάν δεν έκανε έκκληση στον Πούτιν ζητώντας τη σωτηρία, και σπαταλήθηκε ο χρόνος. Οι Αζερμπαϊτζάνοι κατέλαβαν σταδιακά τα βασικά ύψη κλειδιά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το πιο αποφασιστικό ήταν το Σούσι. Οι κάτοικοι του Καραμπάχ επαναλαμβάνουν το ρητό: «Όποιος ελέγχει το Σούσι ελέγχει το Καραμπάχ, όποιος ελέγχει τον Καραμπάχ ελέγχει τον Νότιο Καύκασο”. Η κατάληψη του Σούσι ήταν το στρατηγικό τέλος του πολέμου του Καραμπάχ. Κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν. Οι ροές των Αρμενίων προσφύγων, όπως πριν από 30 χρόνια, άρχισαν να φεύγουν από το Καραμπάχ. Η Αρμενία και ο Πασινιάν έχασαν τον πόλεμο.
.
Η Ρωσία αναγνωρίζει τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν
.
Σε αυτό το σημείο, ο Πούτιν εξέθεσε τη θέση της Μόσχας, η οποία προηγουμένως φαινόταν αβέβαιη και παθητική, σε αναμονή και διστακτική. Αλλά αυτό δεν συνέβη.
.
Όταν ένα ρωσικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν και οι Δημοκρατικοί, με πρωτοφανές χειραγωγήσεις και καταμετρήσεις ψήφων, έφεραν τον Μπάιντεν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η Μόσχα δεν μπόρεσε να πάει πιο πέρα. Το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου, η Ρωσία παρενέβη με κάθε βεβαιότητα για να απαιτήσει τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ταυτόχρονα, η τρέχουσα κατάσταση αναγνωρίστηκε ως το σημείο εκκίνησης για μελλοντική νομιμοποίηση.
.
Στην Αρμενία, το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου, ξεκίνησαν οι αναταραχές – όταν οι Αρμένιοι συνειδητοποίησαν ότι ο Πασίνιν είχε χάσει τον πόλεμο, συμφώνησαν να αφήσουν το Καραμπάχ και απέτυχαν εντελώς στις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Ρωσία. Η μοίρα ενός άλλου φιλοαμερικανού πολιτικού στο μετα-σοβιετικό διάστημα, που στηρίζεται στον Σόρος και τους παγκοσμιοποιητές, έχει ήδη αποφασιστεί.
.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την παύση των εχθροπραξιών και την εισαγωγή ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων – στην πραγματικότητα, για την προστασία του αρμενικού άμαχου πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από πιθανή βία από τον νικητή. Αυτό σήμαινε ότι ο Πούτιν είχε αναγνωρίσει το status quo.
.
Τα αποτελέσματα του πολέμου
– αρχικές θέσεις για την ειρήνη
.
Ποια είναι τα αποτελέσματα του πολέμου στο Καραμπάχ;
.
Το Μπακού ανέκτησε τον έλεγχο τμήματος της επικράτειας που είχε αναγνωριστεί ως αζερμπαϊτζάνο από όλες τις χώρες (εκτός από την Αρμενία, η οποία είχε φυσικά διαφορετική γνώμη για το ζήτημα αυτό). Σημαίνει τη μεγαλύτερη νίκη του Ilham Aliyev στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν. Ένα σημείο καμπής.
.
Το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να επιτύχει τέτοια αποτελέσματα κυρίως χάρη στη μη παρέμβαση της Μόσχας και την ισχυρή υποστήριξη του Ερντογάν. Στο παρελθόν, το Μπακού είχε το σχέδιο να γίνει ένας κρίκος ενίσχυσης της ρωσοτουρκικής συμμαχίας. Αυτός ο ρόλος έχει πλέον αποκτήσει ορατές ενισχύσεις.
.
Η αποκατάσταση του ελέγχου του Καραμπάχ και η συμπεριφορά του Πούτιν σε αυτήν τη σύγκρουση αφαίρεσαν όλα τα εμπόδια στην περαιτέρω προσέγγιση του Αζερμπαϊτζάν με τη Ρωσία – και, ειδικότερα, στην ένταξη στον ΟΣΣΑ και στην Ευρασιατική Ένωση (να θυμίσουμε ότι η Τουρκία και η πολύ εχθρική Ελλάδα είναι και τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ · γιατί να μη μπορούν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία να είναι μέλη του ΟΣΣΑ και της Ευρασιατικής Ένωσης;)
.
Η ήττα της Αρμενίας σχετίζεται κυρίως με την πολιτική και την προσωπικότητα του Νικολ Πασινιάν, ο οποίος πήγε σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα την πιο δυστυχισμένη περίοδο για την Αρμενία. Παίρνει ό, τι του αξίζει, καθώς είναι υπεύθυνος για τη πιο σκοτεινή στιγμή στη σύγχρονη αρμενική ιστορία.
.
Οι Ρώσοι στρατιώτες της ειρήνης στο Καραμπάχ καλούνται να αποτρέψουν την εθνοκάθαρση, όπως την έκαναν οι Αρμένιοι πριν από 30 χρόνια, οι οποίοι δεν άφησαν κανένα Αζερμπαϊτζάνο πληθυσμό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Μπακού αντέδρασε σθεναρά – αν και καθυστερημένα – μη επιτρέποντας μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα.
.
Εάν επιτρέψουμε την πλήρη απέλαση των Αρμενίων από το Καραμπάχ, αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν άλλο κύκλο ασυμβίβαστών εχθρότητας, μίσους και εκδίκησης. Οι Αρμένιοι θα έπρεπε να παραμείνουν στο Καραμπάχ: και τώρα αυτό είναι καθήκον του Αλιέφ και του Πούτιν. Όχι μόνο να παραμένουν, αλλά έχουν το δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια και στο πολιτικό γίγνεσθαι. Έχοντας κερδίσει το στρατιωτικό μέρος της μάχης, το Μπακού θα πρέπει επίσης να αποδείξει την ηθική του υπεροχή. Οι Ρώσοι στρατιώτες της ειρήνης δεν μπορούν παρά μόνο να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, θα είναι μια επιπλέον νομιμοποίηση της νίκης του Αζερμπαϊτζάν.
.
Αυτές είναι οι ίδιες διατάξεις που υποτίθεται ότι θα επιβάλουν την ειρήνη που ανακοινώθηκε από τις 10 Νοεμβρίου 00:00 ώρα. Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν, η ήττα του Πασινιάν, η ανάληψη του πληθυσμού της Αρμενίας του Καραμπάχ από τη Ρωσία (αγνοώντας τον αποτυχημένο προ-Σόρος ηγέτη της Αρμενίας).
.
Alexander Gelievich Dugin
11 Νοεμβρίου 2020
.
http://dugin.ru
.
Alexander Gelievich Dugin (γεννηθείς το 1962) – εξέχων Ρώσος φιλόσοφος, συγγραφέας, εκδότης, δημόσια και πολιτική προσωπικότητα. Διδάκτωρ πολιτικών επιστημών. Καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Ηγέτης του Ευρασιατικού Διεθνούς Κινήματος. Μόνιμο μέλος του Izborsk Club.
.
Μεταφράστηκε από τα ρωσικά από το Le Rouge et le Blanc
.
http://www.comite-valmy.org/spip.php?article12339