Μια λαχταριστή, πεντανόστιμη τούρτα με αφράτο σιροπιαστό παντεσπάνι, με αφράτη κρέμα με κακάο αρωματισμένη με λίγο κονιάκ, καλυμμένη με μπόλικα φουντούκια. Μια απλή και εύκολη συνταγή του Στ. Παρλιάρου για μια τούρτα που σας συστήνουμε να δοκιμάσετε και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει η αγαπημένη σας.
Υλικά συνταγής
- Για το παντεσπάνι
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. κακάο
- 5 αυγά
- 125 γρ. ζάχαρη
- Για τη κρέμα
- 500 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. άχνη ζάχαρη
- 50 γρ. κακάο
- 50 γρ. κονιάκ
- 3 κρόκοι αυγών
- Για το σιρόπι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. νερό
- 50 γρ. κονιάκ
- Για την επικάλυψη
- 300 γρ. φουντούκια, κοπανισμένα
Εκτέλεση συνταγής
- Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κοσκινίζετε σε μπολ το κακάο μαζί με το αλεύρι. Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν και ασπρίσουν. Προσθέτετε τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύετε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Το αδειάζετε σε ένα ταψάκι με αποσπώμενη βάση 22-24 εκ. ή σε αντίστοιχο τσέρκι (κλεισμένο στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο) και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει πολύ καλά (είναι προτιμότερο να το φτιάξετε μια μέρα νωρίτερα, για να σφίξει και να μπορείτε να το κόψετε πιο εύκολα).
- Για τη κρέμα: Χτυπάτε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το κακάο και, συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνετε έναν έναν τους κρόκους αυγών φροντίζοντας να ενσωματώνονται μετά από κάθε προσθήκη.
- Καθαρίζετε τα τοιχώματα του μίξερ από τα υπολείμματα του βουτύρου και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια ομοιογενή αφράτη κρέμα. Τέλος προσθέτετε και το κονιάκ και χτυπάτε για άλλα 10-20 δεύτερα να ενσωματωθεί. Αφήνετε τη κρέμα στην άκρη.
- Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη με το νερό και τα βράζετε για 1 λ από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει εντελώς και μετά προσθέτετε το κονιάκ και ανακατεύετε.
- Για τη συναρμολόγηση και την επικάλυψη: Ξεφορμάρετε το παντεσπάνι και το κόβετε σε τρεις οριζόντιες φέτες με ένα πριονωτό μαχαίρι ψωμιού. Τοποθετείτε τη 1 φέτα σε μια πιατέλα, τη ραντίζετε με σιρόπι και απλώνετε από πάνω το 1/3 της κρέμας την οποία πασπαλίζετε με το 1/4 από τα φουντούκια.
- Συνεχίζετε τη διαδικασία τελειώνοντας με στρώση κρέμας. Με μια σπάτουλα απλώνετε την κρέμα και στα πλαϊνά της τούρτας και σκορπάτε παντού τα υπόλοιπα φουντούκια πατώντας τα ελαφρώς με τα χέρια σας στη τούρτα για να “σταθούν”. Τοποθετείτε τη τούρτα σας στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον, πριν τη σερβίρετε.
Πηγή
14/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Τούρτα με κακάο και φουντούκια