Την περίοδο αυτή που #μενουμε_σπιτι όλοι έχετε παρατηρήσει πως πολλά εστιατόρια έκλεισαν και μπήκαν σε… αναστολή, ενώ σε άλλα γίνεται κανονικός χαμός στα delivery! Στην αρχή και εμείς απογοητεύτηκαμε απίστευτα. Στη συνέχεια το καλοσκεφτήκαμε και το τολμήσαμε. Φτιάξαμε τις δικές μας σπιτικές πίτες και σας πληροφορούμε πως ήταν πιο νόστιμες από αυτές που παραγγέλναμε!
Τι θα χρειαστείτε:
- Πίτες για σουβλάκια της προτίμησής σας
- Καλό κρέας από τον κρεοπώλη σας. Μπορείτε να αγοράσετε χοιρινά καλαμάκια, καλαμάκια κοτόπουλου, είτε μπορείτε να του ζητήσετε να σας κόψει κρέας σε κομματάκια και να τα περάσετε οι ίδιες στα καλαμάκια. Μία εξαιρετική ιδέα είναι να βάλετε στην πίτα σας λεπτοκομμένα χοιρινά ή από κοτόπουλο φιλετάκια.
- Λαχανικά της επιλογής σας, δηλαδή αυτά που παραγγέλνατε και απ’ έξω. Ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι είναι τα επικρατέστερα. Και βεβαια σκόρδο αν είστε φανατικός του τζατζικιού.
- Πατάτες ιδανικές για τηγάνισμα.
- Σως για το γαρνίρισμα: Γιαούρτι, κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα,
Και ξεκινάμε:
- Αλατοπιπερώστε το κρέας και αφήστε το να ξεκουραστεί εκτός ψυγείου για λίγη ώρα.
Αν έχετε κάποιο είδος γκριλιέρας προτιμήστε το, αλλιώς βάλτε το κρέας στο φούρνο στη θέση γκριλ. Μην ξεχάσετε να βάλετε λαδάκι και ρίγανη…
- Κόψτε σε λεπτά κομμάτια τις πατάτες για να γίνουν ωραίες και τραγανές στο τηγάνισμα.
- Κόψτε τα λαχανικά σας
- Φτιάξτε σως για όλα τα γούστα.
Αν θέλετε τζατζίκι θα χρειαστείτε:
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
2-4 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο
2 κ.σ. Ξύδι
6 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 μεγάλο αγγούρι (σφιχτό χωρίς σπόρους-τριμμένο με τη φλούδα του)
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο και λίγο φρέσκο δυόσμο (ή ένα από τα δύο)
λίγο αλάτι
Πλένουμε το αγγούρι, το στεγνώνουμε και το τρίβουμε με τη φλούδα του. Το βάζουμε σε σουρωτήρι, το αλατίζουμε κατά βούληση, ανακατεύουμε να πάει παντού το αλάτι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαραθεί. Το στύβουμε καλά με τα χέρια να φύγουν όλα τα περιττά υγρά και το βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το ξύδι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με κουτάλι. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι επιπλέον. Δοκιμάζουμε την οξύτητα της γεύσης και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα ξύδι. Τέλος, προσθέτουμε το ή τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και παγώνουμε στο ψυγείο.
Αν θέλετε σως:
Σε όσους δεν αρέσει το σκόρδο, μπορούν να φτιάξουν μία ελαφριά σως με γιαούρτι, μουστάρδα, λάδι, αλάτι
Μπορείτε να φτιάξετε και την κλασική μαγιονέζα- κέτσαπ.
- Τις πίτες μπορείτε να τις λαδώσετε και να τις ζεστάνετε είτε στην γκριλιέρα είτε σ΄ένα αντικολλητικό τηγάνι!
- Γεμίστε τις πίτες με το ζουμερό κρέας και βάλτε τα υλικά της επιλογής σας.