Λαχταριστές, πεντανόστιμες ταλιατέλες με μανιτάρια ψημένες σε φόρμα του κέικ. Μια συνταγή για ένα υπέροχο, εντυπωσιακό οπτικά αλλά και σε γεύση σουφλέ ζυμαρικών με πλούσια σάλτσα μανιταριών ιδανικό για το Κυριακάτικο, γιορτινό τραπέζι με τους καλεσμένους σας, αλλά και στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 350 γρ. ταλιατέλες (ή λινγκουίνι)
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά
- 3 αυγά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ ποτήρι κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 50 γρ. αλεύρι
- ½ λίτρο (περίπου) γάλα
- 1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη ή λαδοτύρι Μυτιλήνης ή άλλο πικάντικο τυρί
- μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φρυγανιά τριμμένη
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα μανιτάρια: Καθαρίζετε με υγρό πανί τα μανιτάρια και τα κόβετε κάθετα σε φέτες μαζί με τους μίσχους τους. Ζεσταίνετε 30 γρ. από το βούτυρο, σοτάρετε το σκόρδο για 1/2 λ, προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λ επιπλέον. Μετά ρίχνετε 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και τη μισή κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε με μισοσκεπασμένη τη κατσαρόλα για 20 λ.
- Για τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ανακατεύετε 50 γρ. από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα δύο υλικά και να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας ζωηρά για 10-15 λ ή μέχρι να έχετε μια ομοιογενή και λεία σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο μοσχοκάρυδο μαζί με το τυρί και ανακατεύετε καλά.
- Στη συνέχεια χτυπάτε χωριστά σε ένα μπολ τα αυγά, τα αλατοπιπερώνετε και τα προσθέτετε στην μπεσαμέλ μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά, αφού αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
- Για τις ταλιατέλες: Βράζετε τις ταλιατέλες (al dente γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο) σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις σουρώνετε, τις ρίχνετε στο μείγμα της μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά ώστε η σάλτσα να πάει παντού.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και τη πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Αδειάζετε ομοιόμορφα το μείγμα με τις ταλιατέλες μέσα στη φόρμα και ψήνετε στο φούρνο για 20 λ .
- Αναποδογυρίζετε κατόπιν το σουφλέ σας σε πιατέλα, γεμίζετε τη τρύπα στο κέντρο με τη σάλτσα μανιταριών ζεστή, πασπαλίζετε από πάνω λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως. Καλή σας όρεξη!
Πηγή
13/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ταλιατέλες με μανιτάρια σε φόρμα