Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ
Την συνέχιση των ερευνών από τα σκάφη Oruc Reis και Barbaros σε Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής τα Oruc Reis, Barbaros και Χαϊρεντίν Πασά έχουν πραγματοποιήσει έρευνες σε 46 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.
«Διεξάγουμε ενδελεχείς έρευνες στις θάλασσές μας με τα ερευνητικά μας πλοία Barbaros, Χαϊρεντίν Πασά και Oruc Reis, και με τα πλωτά γεωτρύπανα Πορθητής και Γιαβούζ. Από την άλλη πλευρά, το γεωτρύπανο Κανουνί, το οποίο παραλήφθηκε στις 31 Ιανουαρίου και αναχώρησε από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας, μετά την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του, θα αρχίσει τις δραστηριότητές του στη Μαύρη Θάλασσα τους πρώτους μήνες του 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φ. Ντονμέζ.
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας τόνισε πως μέχρι σήμερα το Oruc Reis, το Χαϊρεντίν Πασά και το Barbaros έχουν πραγματοποιήσει έρευνες σε 46 χιλιάδες τ.χλμ. στην Ανατολική Μεσόγειο και σε 33 χιλιάδες τ.χλμ. στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ όπως ανέφερε ο ίδιος στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξερεύνησης και γεώτρησης υδρογονανθράκων πραγματοποιήθηκαν επίσης 3 γεωτρήσεις στη θάλασσα κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2020.
Τέλος, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ παραχωρήθηκε άδεια κατασκευής και για δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μονάδα στις 8 Απριλίου 2020.
«Στόχος μας είναι να θέσουμε σε λειτουργία την πρώτη μονάδα στο Άκουγιου κατά την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας και να θέσουμε σε λειτουργία τις άλλες μονάδες έως το τέλος του 2026», κατέληξε ο Φ. Ντονμέζ.
liberal.gr