Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 14:46
Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέβαλαν κατηγορίες σε βάρος της Amazon για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού, κατηγορώντας ουσιαστικά τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου ότι χρησιμοποιεί δεδομένα για τη δραστηριότητα τρίτων πωλητών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι τους.
Όπως αναφέρει το AP, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ έχει ενημερώσει ήδη την εταιρεία για τις κατηγορίες που τη βαρύνουν.
Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συστηματική χρήση μη δημόσιων επιχειρηματικών δεδομένων από την Amazon προκειμένου να αποφύγει «συνηθισμένους κινδύνους ανταγωνισμού και να κεφαλαιοποίηση την κυριαρχία της» στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου στη Γαλλία και στη Γερμανία, τις δύο μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας στην Ένωση.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ είχε θέσει στο μικροσκόπιο της την Amazon από το 2018, εξετάζοντας τον διπλό της ρόλο ως πλατφόρμα πωλήσεων και λιανοπωλητή.
Διότι η εταιρεία εκτός από τα δικά της προϊόντα, επιτρέπει σε τρίτες εταιρείες λιανικής να πωλούν τα προϊόντα τους μέσω της πλατφόρμα της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι, άνω του ήμισυ των προϊόντων που πωλήθηκαν μέσω Amazon παγκοσμίως προέρχονταν από τρίτες εταιρείες.
Στο πλαίσιο των κατηγοριών, η Amazon αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου έως και 10% των ετήσιων εσόδων της παγκοσμίως.
Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.
«Διαφωνούμε με τους προκαταρκτικούς ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η Επιτροπή έχει ακριβή γνώση των γεγονότων», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να απαντήσει γραπτώς στις κατηγορίες και να παρουσιάσει την οπτική της σε προφορική ακρόαση.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς προσπαθειών της ΕΕ να περιορίσει τη δύναμη των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ επέβαλε πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Google για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 14:46