Της Asli Aydintasbas
Με μια κυβέρνηση Biden, οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας θα ξεκινήσουν αναμφίβολα με ένταση και φόβο και από τις δύο πλευρές. Ενώ είναι πιθανό να υπάρξει μια επανεξέταση της πολιτικής απέναντι στην Τουρκία για μήνες από την κυβέρνηση Biden, ακολουθούμενη από μια πρόταση για επανεκίννηση, η Άγκυρα έχει δύο βασικές ανησυχίες για τους μελλοντικούς δεσμούς με τη νέα κυβέρνηση.
Η πρώτη είναι ο φόβος ότι ο Biden θα επανεισάγει τον διάλογο για τη δημοκρατία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διμερή σχέση. Δεύτερον, η Άγκυρα ανησυχεί οτι ο Biden θα προσπαθήσει να περιορίσει την Τουρκία, υποστηρίζοντας πολιτικές περιορισμού της Τουρκίας στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία.
Στην κορυφή της ατζέντας θα είναι η εξαγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400, και εάν ο Bideb θα επιβάλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία. Ενώ το Κογκρέσο παραμένει ανένδοτο στο θέμα αυτό, μια κυβέρνηση Biden πιθανώς θα έχει τις ίδιες ανησυχίες με την κυβέρνηση Trump -ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα αποξενώσει έναν σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα ελπίζει ότι μπορεί να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις από ισχυρή θέση, χρησιμοποιώντας ως μοχλό τους S-400 και τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία. Αλλά η προσδοκία είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα προτού γίνουν καλύτερα.
Χωρίς την ασπίδα του Trump, η Άγκυρα ανησυχεί ότι ένα θυμωμένο αμερικανικό Κογκρέσο θα έχει πιο ελεύθερο “χέρι” για να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Όλα αυτά αφήνουν στην Ευρώπη δύο επιλογές: να γίνει ο σταθερός δυτικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της Τουρκίας για να αντισταθμίσει την αναταραχή στη συζήτηση Άγκυρας-Ουάσιγκτον. Ή να ακολουθήσει τον αμερικανικό ηγετικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας κυρώσεων.
Αυτό δεν είναι απλώς ένα ερώτημα για το εάν η ΕΕ μπορεί να αποσυνδέσει τη σχέση της με την Τουρκία από την αμερικανική προσέγγιση. Είναι ένα μεγαλύτερο και πιο υπαρξιακό ερώτημα για το τι θέλει να κάνει η Ευρώπη με την Τουρκία. Και η απάντηση δεν είναι σαφής. Υπάρχουν αναμφισβήτητα διαφορές απόψεων εντός της Ευρώπης για το ποια πορεία θα πάρει. Χώρες όπως η Γαλλία θέλουν να συγκρατήσουν την Τουρκία, ενώ η Γερμανία αποδέχεται τις φιλοδοξίες της Τουρκίας ως γεγονός και θέλει να σώσει την ευρύτερη σχέση. Η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει διασφαλίζοντας μια καλύτερη συναίνεση μεταξύ των χωρών-κλειδιά.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/article/how-a-biden-win-could-transform-us-policy-in-the-middle-east/