Κοτόπουλο “μυρωδάτο” ψητό στο φούρνο. Πεντανόστιμο πιάτο με κοτόπουλο ψητό, αρωματισμένο με δεντρολίβανο, φασκόμηλο γαρνιρισμένο με καρότα και πατάτες. Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα αγαπημένο πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε κύβους
- 1 γλυκοπατάτα κομμένη σε κύβους (προαιρετικά)
- 3 καρότα κομμένα κάθετα στη μέση και μετά σε μέτρια κομμάτια
- 1 γεμάτη κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, ή 2 κ.γ. αποξηραμένο
- 1 γεμάτη κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο, ή 2 κ.γ. αποξηραμένο
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε 8 κομμάτια
- 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τη γλυκοπατάτα, τα καρότα, το μισό ελαιόλαδο, το μισό δεντρολίβανο, το μισό φασκόμηλο, τα αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε καλά. Τα ρίχνετε σε πυρέξ ή ταψί και τα περιχύνετε με το ζωμό κοτόπουλου.
- Σε μικρό μπολ βάζετε το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο, το υπόλοιπα μισά δενδρολίβανο και φασκόμηλο και τη πάπρικα και τα ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και το τοποθετείτε στο ταψί πάνω από τα λαχανικά. Με ένα πινέλο το αλείφετε με το μείγμα του μπολ με τα αρωματικά καρυκεύματα.
- Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 30 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, τρυπάτε με καλαμάκι από σουβλάκι το κοτόπουλο και το περιχύνετε με τους ζωμούς του ταψιού. Το ξεσκεπάζετε και ψήνετε για άλλα 30-40 λ περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πέτσα του. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε 5 λεπτά να “σταθεί” και σερβίρετε. Γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο φασκόμηλο ή δενδρολίβανο.
08/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο μυρωδάτο ψητό στο φούρνο