Μυδοπίλαφο… Ένα αγαπημένο, παραδοσιακό και εύκολο στη παρασκευή του πιάτο που σίγουρα θα γευτείτε τις μέρες νηστείας και όχι μόνο. Μια συνταγή του Ν. Τσελεμεντέ για ένα νοστιμότατο και υγιεινό πιάτο. Συνοδέψτε το με ένα ελαφρύ λευκό κρασί και απολαύστε ένα τέλειο γεύμα.
Υλικά συνταγής
- 1 ½ κιλό μύδια
- 1 ½ φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 4 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
- 4-5 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1/2 ματσάκι φύλλα φρέσκου μαϊντανού ψιλοκομμένα
- λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τα μύδια, βουρτσίζοντάς τα ένα ένα κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο νερό και τα αφήνετε να αχνιστούν για 5 λ περίπου και να ανοίξουν. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά, πετάτε όσα από αυτά δεν άνοιξαν, τα σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό τους χωριστά.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και το ρύζι και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να “γυαλίσει” το ρύζι. Σβήνετε με το κρασί και μόλις “αναπνεύσει” ρίχνετε τις ντομάτες και σταδιακά, λίγο λίγο το ζωμό (ή νερό). Σκεπάζετε το σκεύος σας και σιγοβράζετε το ρύζι για 20-25 λ ή μέχρι να φουσκώσει και πιεί τα υγρά του.
- Όταν βράσει το ρύζι προσθέτετε τα μύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλατοπιπερώνετε και τα σιγοβράζετε όλα μαζί για 10 λ ακόμα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, σκεπάζετε το φαγητό με μια καθαρή, υγρή πετσέτα και το αφήνετε να “σταθεί” για 1/2 ώρα πριν το σερβίρετε.
07/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μυδοπίλαφο