Ένα φανταστικό υγρό κέικ βανίλιας, καλυμμένο με μια υπέροχη κρέμα φλάν με τυρί κρέμα κρέμα και ζαχαρούχο γάλα που της δίνει μαι εξαιρετική μεταξένια υφή, περιχυμένο με σιρόπι σοκολάτας;;; Μια συνταγή (από εδώ) για ένα ακαταμάχητο κέικ που ονομάζεται “μαγικό” κέικ για κατά τη διάρκεια του ψησίματος διαχωρίζει τις στρώσεις έτσι ώστε όταν το βγάλετε από το φούρνο και το αναποδογυρίσετε θα έχετε μια στρώση υγρού κέικ βανίλιας, μια μεταξένια φλαν στη μέση και στην επιφάνειά του σιρόπι καραμέλας. Επειδή όμως αυτό το κέικ θέλει χρόνο για να “χαλαρώσει” και να “δέσει” θα χρειαστεί αρκετές ώρες στο ψυγείο. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα ιδανικά θα πρέπει να το φτιάξετε 1 ημέρα πριν το σερβίρετε.
Δείτε πιο κάτω στο βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
- Για τη καραμέλα
- 1 φλ. τσαγιού (200 γρ.) ζάχαρη
- λίγο βούτυρο λιωμένο για άλειμμα φόρμας
- Για το κέικ βανίλιας
- 1 ½ φλ. τσαγιού (190 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλ. τσ αγιού (113 γρ.) βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλ. τσαγιού (100 γρ.) ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλ. τσαγιού (120 ml) γάλα
- Για τη κρέμα φλάν τυριού
- 230 γρ. μαλακό τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
- 350 γρ. γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη καραμέλα: Ρίχνετε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρόλα και το ανακατεύετε διαρκώς, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ροδίσει το σιρόπι. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αδειάζετε στη βάση μιας βουτυρωμένης στρογγυλής φόρμας με τρύπα στη μέση 23-25 εκ. Ανακινείτε τη φόρμα να καλύψει όλη τη βάση το σιρόπι και το αφήνετε στην άκρη.
- Για το κέικ βανίλιας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε με σύρμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Το αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε στο μίξερ μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες αφράτο μείγμα.
- Προσθέτετε σταδιακά τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας διαρκώς ώστε να ενσωματώνονται μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνετε τη βανίλια και σταδιακά το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το γάλα χτυπώντας διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και το αφήνετε στην άκρη.
- Για τη κρέμα φλαν τυριού: Ρίχνετε το μαλακό τυρί κρέμα σε ένα μπολ και το χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να γίνει λείο και να αφρατέψει. Ρίχνετε το αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματώνονται πλήρως. Μετά προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας, το ζαχαρούχο γάλα και το εβαπορέ συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζετε στη φόρμα το μείγμα φλαν πάνω στο μείγμα κέικ. Τοποθετείτε τη φόρμα μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί στο οποίο προσθέτετε κοχλαστό νερό το οποίο θα πρέπει να φτάνει μέχρι τα μέσα των τοιχωμάτων της φόρμας με το κέικ.
- Μεταφέρετε προσεκτικά το γλυκό σας στο φούρνο και το ψήνετε γα 50-60 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στενή και καθαρή. Σε περίπτωση που στη επιφάνειά του αρχίσει να παίρνει γρήγορα χρόνο το σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο.
- Το βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε τη φόρμα από το μεγαλύτερο ταψί και τη μεταφέρετε τη πάνω σε σχάρα όπου την αφήνετε μέχρι να κρυώσει τελείως το γλυκό σας σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το βάζετε στο ψυγείο σας για τουλάχιστον 4-6 ώρες ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ πριν το σερβίρετε.
- Πριν ξεφορμάρετε το γλυκό σας το τοποθετείτε για λίγα λεπτά πάλι σε ένα μεγαλύτερο ταψί γεμάτο με καυτό νερό για να λιώσει η καραμέλα και να μπορέσετε να το ξεφορμάρετε. Μετά το βγάζετε από το νερό, με ένα μαχαίρι, διαχωρίζετε περιμετρικά το γλυκό από τα τοιχώματα της φόρμας και το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
06/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κέικ βανίλια με μεταξένια κρέμα φλάν και σιρόπι καραμέλας (Video)