Ένα πεντανόστιμο, αφράτο και ζουμερό ρολό με μοσχαρίσιο κιμά, γεμιστό με τυρί φέτα και πιπεριές ψημένο στο φούρνο με πατάτες. Μια απλή και εύκολη συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα γευστικότατο, χορταστικό πιάτο για το οικογενειακό αλλά και το τραπέζι σε φίλους που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Η γέμιση της συγκεκριμένης συνταγή είναι με τυρί φέτα και πιπεριές, ωστόσο μπορείτε να τη προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας φέτες ντομάτας, ή μανιτάρια ή αντικαθιστώντας τη φέτα με ένα άλλο αλμυρό τυρί όπως πικάντικη γραβιέρα. Όπως και να το φτιάξετε απλά απολαύστε το!
Υλικά συνταγής
- Για το μείγμα κιμά:
- 900 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 2-3 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα ή 2 κ.γ. αποξηραμένος δυόσμος
- 4-5 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
- 1 αυγό
- 1 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα στο μούλτι ψίχουλα ψωμιού 2-3 ημερών
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- Για τη γέμιση:
- 1 μεγάλη ή 2 μικρές πράσινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες
- 150 γρ. φέτα, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- Για το ψήσιμο:
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 6-7 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους ή κυδωνάτες
- 2 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο
- αλάτι πιπέρι
- 1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά)
- 2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας ή νερό
Εκτέλεση συνταγής
- Για το μείγμα κιμά: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για το μείγμα κιμά, εκτός από το νερό, και τα ζυμώνετε πολύ καλά με τα χέρια σας ώστε να αναμιχθούν πλήρως. Αρχίζετε να προσθέτετε το νερό σταδιακά, ½ φλ. τη φορά, μέχρι να έχετε ένα μείγμα υγρό και αφράτο αλλά αρκετά στερεό ώστε να πλάθετε εύκολα.
- Για τη γέμιση: Παίρνετε το μισό μείγμα κιμά και τον απλώνετε σε καθαρό πάγκο δίνοντας μακρόστενο σχήμα (βλέπε φωτό πιο κάτω). Απλώνετε από πάνω ομοιόμορφα, στο κέντρο του ρολού (αφήνοντας περιθώριο 5 εκ. περιμετρικά), τη φέτα και πάνω από τη φέτα στρώνετε τις φέτες πιπεριάς.
- Απλώνετε τον με τον ίδιο τρόπο τον υπόλοιπο μείγμα κιμά με τα χέρια σας και σκεπάζετε το μείγμα με τη γέμιση. Στη συνέχεια το διαμορφώνετε με τα χέρια σας σε ρολό, φροντίζοντας να “σφραγίσετε” περιμετρικά το ρολό ώστε να “φυλακιστούν” καλά μέσα η φέτα και η πιπεριά.
- Για το ψήσιμο: Παίρνετε ένα μεγάλο πυρέξ που να χωράει μέσα το ρολό σας στο μήκος, ρίχνετε στη βάση του λίγο από το ελαιόλαδο και τοποθετείτε στο κέντρο του το ρολό. Σε ένα μπολ ρίχνετε τις καθαρισμένες και κομμένες πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη μουστάρδα και τις ανακατεύετε με τα χέρια σας.
- Στρώνετε τις πατάτες στο πυρέξ, ισομερώς αριστερά και δεξιά από το ρολό, ρίχνετε από πάνω το ζωμό κότας ή νερό, τις περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε το ρολό σας σε προθερμασμένο στους 175 βαθμούς φούρνο για 1:30 ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε το φαγητό σας και αν απαιτείτε επιπλέον ζωμό ή νερό συμπληρώνετε, φροντίζοντας να υπάρχει πάνω σχεδόν 1 εκ. νερό μέσα στο πυρέξ.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής, βήμα βήμα, σε φωτογραφίες
05/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ρολό κιμά γεμιστό με φέτα και πιπεριές με πατάτες στο φούρνο