Αυτό το άρθρο είναι συνέχεια των:
« Μήπως το Αρτσάχ (Καραμπάχ)Θα είναι ο τάφος του Ερντογάν; », του Τιερί Μεϊσάν, μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα), Δίκτυο Βολταίρος, 6 Οκτωβρίου 2020.
« Καραμπάχ: Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία ενώ προσπαθεί να αποβάλει τον πρόεδρο Ερντογάν», του Τιερί Μεϊσάν, μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα), Δίκτυο Βολταίρος, 13 Οκτωβρίου 2020.
- Ένα μήνα μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων του Καραμπάχ, οι αζερικός και τουρκικός στρατοί προχωρούν στρατιωτικά στο έδαφος, ενώ το Μπακού και η Άγκυρα συσσωρεύουν τις διπλωματικές αποτυχίες..
Στο σύνολο, όλα πάνε όπως είχαμε προβλέψει: δηλαδή η προετοιμασία μιας συμμαχικής επιχείρησης ενάντια στον επικεφαλής της Αδελφότητας των Αδελφών Μουσουλμάνων, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τυχαίνει να είναι πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί με το ξεκίνημα μιας νέας γενοκτονίας των Αρμενίων.
.
Ωστόσο, απρόβλεπτοι παράγοντες παρεμβαίνουν σε αυτό το πόλεμο και καθώς είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, το σχέδιο της Ουάσιγκτον μπορεί να διαταραχθεί.
Η Τουρκία συσσωρεύει άλυτες συγκρούσεις
Από της ίδρυσής της, η σύγχρονη Τουρκία αρνείται τη γενοκτονία των μη μουσουλμάνων (1894-95 και 1915-23) και κατέστρεψε πολλά στοιχεία. Ωστόσο, βρέθηκαν το 2018 έγγραφα που επικυρώνουν τις διαταγές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Νέων Τούρκων [1].
Από το 1974, η Τουρκία κατέλαβε τη βορειοανατολική Κύπρο. Εξακολουθεί να διατηρείται εκεί, παρόλο που το νησί εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Ο τουρκικός στρατός επομένως κατέχει μέρος της επικράτειας της Ένωσης για 16 χρόνια.
Το 2012, η Τουρκία ηγήθηκε, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, μιας επιχείρησης για τον εκτοπισμό του πληθυσμού της Συρίας. Πρότεινε στους κατοίκους του βορρά της χώρας να καταφύγουν προσωρινά στη Τουρκία, μέχρι η στρατιωτική κατάσταση να διευκρινίζεται. Έκτισε πολλές νέες πόλεις για να τους στεγάσει, αλλά ακόμα δεν τους έδωσε πρόσβαση σε αυτές τις κατοικίες.
Το 2012, η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Συρία, όπου εξακολουθεί να καταλαμβάνει το κυβερνείο της Ιντλίμπ. Στη συνέχεια, λεηλάτησε τη βιομηχανία στο Χαλέπι, κλέβοντας όλες τις εργαλειομηχανές τις οποίες βρήκε στα εργοστάσια.
Το 2013, ο «τραπεζίτης της Αλ Κάιντα», ο Σαουδάραβας Yasin Al-Qadi, ήταν θύμα τροχαίου ατυχήματος στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον αρχηγό της ασφαλείας του προέδρου Ερντογάν. Ένας γιος του Ερντογάν τον επισκέφτηκε αμέσως στο νοσοκομείο.
Το 2014, ο τουρκικός στρατός πλαισίωσε τους τζιχαντιστές στη Συρία, επιτιθεμένος μαζί τους σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της αρμενικής πόλης του Κασάμπ, αναγκάζοντας τον πληθυσμό να διαφύγει.
Το 2015, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρείχαν κάθε βοήθεια στο Ντάες, ενώ μια εταιρεία του γαμπρού του προέδρου Ερντογάν, η Powertans, οργάνωνε τη μεταφορά του πετρελαίου που κλέβουν οι τζιχαντιστές στο λιμάνι του Ceyhan. Από εκεί, μια εταιρεία που εξαγόρασε ένας γιος του προέδρου Ερντογάν, ο Όμιλος BMZ Denizcilik ve İnşaat A.Ş., μετέφερνε το πετρέλαιο στο Ισραήλ και τη Δύση. Την ίδια στιγμή, μια κόρη του προέδρου Ερντογάν διοικούσε ένα μυστικό νοσοκομείο στην Şanlıurfa το οποίο θεράπευε τους τζιχαντιστές και τους έστελνε πίσω στη μάχη.
Το 2015, η τουρκική μαφία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Binali Yıldırım, δημιούργησε εργαστήρια πλαστής μεταποίησης σε περιοχές που ελέγχονται από το Ντάες και μετέφερε αυτά τα πλαστά εμπορεύματα στην Ευρώπη.
Το 2015, η Τουρκία απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα της στείλει βίαια ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία έως ότου έλαβε μεγάλες επιδοτήσεις που της επέτρεπαν να συνεχίσει τους πολέμους της.
Το 2015-6, η Τουρκία αρνήθηκε να τερματίσει τις μυστικές συμφωνίες με τη Γαλλία και το Βέλγιο για τη δημιουργία ενός Κουρδιστάν στη Συρία. Διοργάνωσε μια σειρά επιθέσεων εναντίον τους (138 νεκροί στη Γαλλία και 35 νεκροί στο Βέλγιο).
Το 2016, ο τουρκικός στρατός αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ιρακινό έδαφος, παρά τα κυβερνητικά αιτήματα. Είχε προσωρινές βάσεις εκεί από την περίοδο της κατοχής των ΗΠΑ, αλλά τις χρησιμοποιούσε για να στηρίξει το Ντάες ενάντια στο Ιράκ. Είναι ακόμα εκεί.
Το 2017, ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε εκστρατεία στις τουρκικές κοινότητες στο εξωτερικό. Του απαγορεύτηκε να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία. Με την ευκαιρία αυτή, χαρακτήρισε «Ναζί» την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Το 2019, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη, και άλλη μια με την Τυνησία. Άρχισε να στείλει τζιχαντιστές που στάθμευαν στην περιοχή που καταλαμβάνει στη Συρία. Σήμερα πολεμούν ενάντια στις δυνάμεις των Εμιράτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Βεγγάζης.
Το 2020, η Τουρκία διεκδίκησε κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα δεν είχαν καθοριστεί ακριβώς όταν δημιουργήθηκε η χώρα. Σίγουρα έχει δικαίωμα σε μερικές ζώνες, αλλά όχι σε όλες. Με την ευκαιρία αυτή, το τουρκικό ναυτικό απείλησε το γαλλικό ναυτικό.
.
Ο κατάλογος αυτός προφανώς δεν είναι εξαντλητικός.
Η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη φατρία Ερντογάν μόλις άρχισε να αγοράσει όπλα από τη Ρωσία και να χτίσει έναν αγωγό μαζί της. Από εκείνη τη στιγμή, προσπάθησαν να τον ανατρέψουν δημοκρατικά υποστηρίζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Αφού το ΑΚΡ νόθευσε τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου 2015, η CIA προσπάθησε αρκετές φορές να δολοφονήσει τον “Μεγάλο Άνδρα” (ψευδώνυμο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν). Η τέταρτη προσπάθεια, στις 15 Ιουλίου 2016, έχοντας εκφυλιστεί, οι αξιωματικοί που την οδηγούσαν αυτοσχεδίασαν ένα πραξικόπημα που απέτυχε.
.
Έκτοτε, ο πρόεδρος Ερντογάν, ενώ υπογραμμίζει την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις. Έτσι, κατά τη διάρκεια ενός επίσημου ταξιδιού, διέταξε την καταστολή μιας διαδήλωσης οπαδών του Fahtullah Gülen μπροστά από την πρεσβεία του στην Ουάσινγκτον από τη δική του προσωπική φρουρά ασφαλείας. Ή ακόμα φυλάκισε έναν υπήκοο των ΗΠΑ.
.
Το σημερινό σχέδιο των ΗΠΑ είναι να τον ωθήσει στο λάθος για να λάβουν διεθνή υποστήριξη εναντίον του, ακολουθώντας το μοντέλο για τη συμμόρφωση του Σαντάμ Χουσεΐν (Επιχείρηση «Καταιγίδα της ερήμου»). Φυσικά, ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να συμβεί κυνικά μόνο αν οι Αρμένιοι σφαγιαστούν μαζικά και διασφαλιστεί η συνέχεια στον Λευκό Οίκο.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν βυθίζεται στην παγίδα
Κατά τον τρέχοντα μήνα, η φατρία του Ερντογάν επαναλάμβανε συνεχώς ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από το αντίθετο. Δηλαδή, η Ατλαντική Συμμαχία δεν θα αποκλείσει ποτέ την Τουρκία από τη λέσχη της και ως εκ τούτου δεν μπορεί να του επιτεθεί.
.
Το “Great Man” συνεχίζει την επίθεσή του σε όλα τα μέτωπα. Έτσι έστειλε στρατιωτικούς συμβούλους για να εκπαιδεύσουν την ακτοφυλακή της κυβέρνησης της Λιβύης στην Τρίπολη στη θέση των Ιταλών συμβούλων. Με αυτόν τον τρόπο, απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει τις βάνες των πλημμύρων μετανάστευσης, αλλά αυτή τη φορά από την Αφρική. Ή ακόμα, ξεκίνησε τζιχαντιστικές επιθέσεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.
.
Η Μόσχα ήταν η μόνη που αντέδρασε. Το Κρεμλίνο διέταξε την επανάληψη των βομβαρδισμών στην Ιντλίμπ. Τους επικέντρωσε σε μια φιλοτουρκική ομάδα που είχε προηγουμένως συνδεθεί με την Αλ Κάιντα, αλλά που ισχυρίζεται ότι διέκοψε τη σχέση με αυτό το δίκτυο, μια επίθεση που παραβιάζει το γράμμα των ρωσοτουρκικών συμφωνιών αποκλιμάκωσης, ενώ αποκαλύπτει την υπακοή του τζιχαντιστικού κινήματος στην προσωπική εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
.
Πάνω απ ’όλα, ο πρόεδρος Ερντογάν άνοιξε ένα μέτωπο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο προσβάλλει αδιάκοπα, περισσότερο ακόμη από την Καγκελάριο Μέρκελ πριν από τρία χρόνια. Αυτή η διαμάχη είναι πολύ πιο σημαντική από ό, τι φαίνεται: αφορά τη ρίζα του προβλήματος.
Ο πόλεμος των πολιτισμών δεν αντιθέτει το Ισλάμ με το Χριστιανισμό,
αλλά δύο αρχές: τη κρατική θρησκεία ή την ελευθερία της συνείδησης
Μετά από πολλές ταλαντώσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να απαντήσει στο υπαρξιακό ζήτημα της Τουρκίας, ορίζοντάς την ως πατρίδα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Σε αντίθεση με μια κοινώς αποδεκτή ιδέα, εγκατέλειψε τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις του πρώην πρωθυπουργού του, Αχμέτ Νταβούτογλου (τώρα στην αντιπολίτευση). Με τον ίδιο τρόπο εγκατέλειψε τους φυσικούς χώρους που είναι, γι ’αυτήν, ο τουρκόφωνος κόσμος και η Δύση (Ευρωπαϊκή Ένωση / ΝΑΤΟ). Ελπίζει να επεκτείνει τη εξουσία του σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, προσκολλώντας στην αρχή μιας κρατικής θρησκείας της οποίας σκοπεύει να γίνει χαλίφης.
.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Μωάμεθ δεν ήταν σαν τον Χριστό, ένας μικρός ξυλουργός. Ήταν πολιτικός άνδρας και νικηφόρος στρατηγός καθώς και πνευματικός ηγέτης. Όταν πέθανε, οι μαθητές του χώρισαν και πολέμησαν μεταξύ τους. Ο «χαλίφης» (δηλαδή ο «διάδοχός του») κληρονόμησε τη κοσμική εξουσία του, όχι την πνευματική. Εξάλλου, πολλοί χαλίφηδες δεν πίστευαν προφανώς στον Θεό. Στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο «χαλίφης» ήταν ο Οθωμανός ηγέτης, ο οποίος κατοικούσε στην Κωνσταντινούπολη. Το ιδανικό της Αδελφότητας των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι η αποκατάσταση του χαλιφάτου (της κοσμικής εξουσίας του Προφήτη) χάρη στο δίκαιο της εποχής του, τη Σαρία.
.
Όπως οι Ευρωπαίοι τον 16ο αιώνα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ένας λαός πρέπει να πάρει τη θρησκεία του κυρίαρχου του, ένα όραμα για το κόσμο ριζικά αντίθετο με την αρχή της ελευθερίας της συνείδησης που καθιερώθηκε από τη Γαλλία της αποκήρυξης του Henri IV (1593 [2]) και στον συμβιβασμό για την κοσμικότητα (1905 [3]). Με αυτόν τον τρόπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Αδελφότητα προσπαθούν να γυρίσουν πίσω το ρολόι καταστρέφοντας την κληρονομιά του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκίας.
.
Επομένως, πολύ λογικά επέλεξε ο πρόεδρος Ερντογάν τον Γάλλο ομόλογό του ως πρωταθλητή των αντιπάλων του. Το αποτέλεσμα του αγώνα θα καθοριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είτε υπερασπίζονται τη βρετανική κληρονομιά των «Πατέρων Προσκυνητών (Pilgrim Fathers)» του Mayflower (Joe Biden, Justin Trudeau), είτε αυτή των μεταναστών από την παλιά ήπειρο (Donald Trump). Στην πρώτη περίπτωση, θα διατηρήσουν πάνω από όλα την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, στη δεύτερη, θα υπερασπιστούν την αρχή της θρησκευτικής συνύπαρξης μέχρι την αποτυχία του σχεδίου του χαλιφάτου.
.
.
.
.