Πεντονόστιμο κοκκινιστό χοιρινό τας κεμπάπ, με βελούδινο πουρέ πατάτας… Μια απλή και εύκολη συνταγή για το αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους πολίτικο φαγητό τας κεμπάπ που εδώ το φτιάχνουμε με χοιρινό κρέας αντί για αρνίσιο ή μοσχαρίσιο με το ίδιο υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Συνοδεύστε το με ένα βελούδινο πουρέ πατάτας και καλή σας όρεξη!
Υλικά συνταγής
- Για το τας κεμπάπ
- 1.200 γρ. χοιρινός ώμος ή χοιρινή σπάλα, κομμένα σε μικρά κομμάτια (για τας κεμπάπ)
- 1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 40 ml μπράντι ή ημίγλυκο κόκκινο κρασί
- 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 1 μεγάλου πορτοκαλιού το χυμό και το ξύσμα
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για τον πουρέ
- 1/2 κιλό πατάτες
- 125 γρ. βούτυρο κατά προτίμηση φρέσκο αγελαδινό, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 60 ml κρέμα γάλακτος ζεστή
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το τας κεμπαπ: Βγάζετε από το ψυγείο το κρέας 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν σας το έχει κόψει ο κρεοπώλης σας το κόβετε σε κομμάτια μεγέθους μεγάλης μπουκιάς και τα ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας για να φύγει η υγρασία τους.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και μόλις κάψει καλά σοτάρετε τις μπουκιές χοιρινού για περίπου 6-8 λ ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να “θωρακιστούν” απ όλες τις πλευρές.
- Μετά προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά για άλλα 5 λ. “Σβήνετε” με το μπράντυ (ή το κρασί) και το αφήνετε για 1-2 να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το πελτέ, τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλατοπίπερο και 500 ml ζεστό νερό. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό σας για 50 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό και “δέσει” η σάλτσα του.
- Δέκα (10) λ πριν γίνει το φαγητό σας ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το μαγείρεμα με σκεπασμένη τη κατσαρόλα για τα υπόλοιπα 10 λ. Το σερβίρετε ζεστό με τον βελούδινο πουρέ πατάτας τον οποίο ήδη έχετε ετοιμάσει κατά τη διάρκεια βρασίματος του τας και μπαπ.
- Για το πουρέ πατάτας: Καθαρίζετε πολύ καλά τις φλούδες από τις πατάτες σας και τις βάζετε, μαζί με τη φλούδα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, το οποίο να τις σκεπάζει. Ανάβετε το μάτι στη πιο υψηλή θερμοκρασία και μόλις κοχλάσει το νερό, μειώνετε ελαφρώς τη φωτιά σε υψηλή προς μέτρια και βράζετε τις πατάτες σας για 50-60 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Τις στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι και όσο ακόμα είναι καυτές και αφαιρείτε τη φλούδα τους με ένα μαχαίρι. Τις πολτοποιείτε κατά προτίμηση με το μύλο για πουρέ ή το ειδικό εργαλείο με τις τρύπες και όχι στο μπλέντερ.
- Πριν αρχίσετε να πολτοποιείτε τις πατάτες, ρίχνετε στη ζεστή κατσαρόλα που βράσατε τις πατάτες το βούτυρο και το αφήνετε να λιώνει στη ελάχιστη θερμοκρασία. Προσθέτετε το πολτοποιημένο πουρέ στο λιωμένο βούτυρο, ανακατεύετε ρίχνετε αλάτι πιπέρι και τη ζεστή κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα λείο πουρέ. Δοκιμάζετε το αλάτι, διορθώνετε και σερβίρετε το πουρέ σας με το τας κεμπάπ και τη σάλτσα του!
Βασική ιδέα συνταγής από εδώ
03/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χοιρινό Τας Κεμπάπ με πουρέ πατάτας