Πεντανόστιμη, λαχταριστή παστιτσάδα με μοσχαράκι! Ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση που θα απολαύσετε με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας και που σας συστήνουμε ανεπιφύλαχτα να δοκιμάσετε. Μια συνταγή από την Επτανήσια κουζίνα και ειδικά από τη Κέρκυρα που έγινε διάσημη για τη υπέροχη γεύση του μοσχαριού ή του κοτόπουλου, με τα οποία γίνεται αυτή η συνταγή, γεύση που τους δίνει η ανάμιξη των μπαχαρικών στη σάλτσα μέσα στην οποία μαγειρεύονται.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό μοσχαρίσιο χτένι, κομμένο σε κυβάκια
- 500 γρ. μακαρόνια χοντρά
- 3 ξερά κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 500 ml ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 300 ml κόκκινο κρασί
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοκκινιστό (βλέπε πιο κάτω)
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 300 ml ζωμό μοσχαριού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο
- τριμμενο πεκορίνο ή παρμεζάνα ή μυζήθρα για πασπάλισμα
- Για το μείγμα μπαχαρικών για κοκκινιστά
- 8 γρ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 15 γρ. κανέλα, τριμμένη
- 15 γρ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 20 γρ. πάπρικα γλυκιά, τριμμένη
- 15 γρ. κύμινο, τριμμένο
- 2 γρ. τσίλι, τριμμένο
- 3 γρ. μπαχάρι, τριμμένο
- 10 γρ. φύλλα δάφνης
- 8 γρ. πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το μείγμα μπαχαρικών: Ρίχνετε όλα τα υλικά για το μείγμα μπαχαρικών στο multi και τα χτυπάτε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
- Για το κρέας: Βάζετε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, το ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας και το αφήνετε στην άκρη. Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει πολύ καλά ρίχνετε το κρέας σε δόσεις και το θωρακίζετε πολύ καλά από όλες τις πλευρές. Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και το αφήνετε στην άκρη.
- Στη συνέχεια, στην ίδια ζεστή κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και τα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να καραμελώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις καραμελώσουν, ξαναβάζετε μέσα στη κατσαρόλα το μοσχάρι και τον πελτέ και ανακατεύετε πάλι με τη ξύλινη κουτάλα για 1-2 λ.
- Μετά, σβήνετε με το κόκκινο κρασί, αφήνετε για 2 λ το αλκοόλ να εξατμιστεί και στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για περίπου 1 ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με αρκετό, κοχλαστό αλατισμένο νερό βράζετε τα μακαρόνια 2-3 λ πιο λίγο από όσο λέει η συσκευασία. Κρατάτε 1 φλ. νερό από αυτό που βράσατε τα μακαρόνια και μετά τα στραγγίζετε.
- Μόλις βράσει το κρέας και δέσει η σάλτσα, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε, ρίχνετε μέσα στη στο κρέας με τη σάλτσα τα μακαρόνια, ελέγχετε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα να καλυφθούν με τη σάλτσα τα μακαρόνια. Αν έχει πήξει πολύ η σάλτσα, ρίχνετε λίγο από το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο των μακαρονιών. Σερβίρετε τη παστιτσάδα σας ζεστή πασπαλισμένη με τριμμένο τυρί επιλογής σας.
Tip: Μην βράσετε πολύ τα ζυμαρικά, διότι θα μαγειρευτούν και στη σάλτσα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μείγμα μπαχαρικών της συνταγής και σε άλλες παρασκευές με κοκκινιστά.
Μια συνταγή του Chef Γιώργου Σούλη
02/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παστιτσάδα με μοσχαράκι