Πεντανόστιμο χοιρινό μαγειρεμένο στη κατσαρόλα με πορτοκάλι, καρότα και μελωμένα κρεμμύδια, για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι αλλά και για να το σερβίρετε στους καλεσμένους σας. Μια εύκολη συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου, για ένα εξαιρετικό πιάτο που θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του.
Υλικά συνταγής
- 2 κιλά χοιρινό, ώμος ή σπάλα, κομμένη σε μέτριες μερίδες
- 5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες
- 4 μέτρια καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες λίγο ώστε να “ανοίξουν”
- 500 ml χυμός πορτοκαλιού
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 200 ml ξανθιά μπύρα ή λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ. πάπρικα καυτερή ή μπούκοβο γλυκό και καυτερό μισό-μισό
- 1-2 κ.σ. ξερό δεντρολίβανο ή θυμάρι, καλά κοπανισμένα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Αλατοπιπερώνετε το χοιρινό και το σοτάρετε, χωρίς λάδι, για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές και “πιεί” τα υγρά του. (Μπορεί να σας κολλήσει στην αρχή, αλλά μόλις ψηθεί λίγο εξωτερικά, θα ξεκολλήσει). Μετά προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο (¼ φλ.) και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ.
- Σβήνετε με τη μπύρα ή το κρασί, το αφήνετε για 2 λ και μετά προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού και ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό. Ανακατεύετε απαλά και μόλις κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, το σκεπάζετε και το σιγομαγειρέυετε για 50 λ περίπου ή με γίνει το κρέας και σχεδόν να μελώσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτετε ελάχιστο ζεστό νερό.
- Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο (¼ φλ.) και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με τα καρότα, ανακατεύοντάς τα με ξύλινη κουτάλα για 5 λ. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτετε το δεντρολίβανο ή το θυμάρι, τις 2 ειδών πάπρικες και λίγο αλατοπίπερο.
- Τα ανακατεύετε και τα σιγομαγειρεύετε για 30 λ περίπου ή μέχρι να “μελώσουν” τα κρεμμύδια και τα καρότα μέσα στα ίδια τους τα υγρά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχετε μήπως στεγνώσουν τα υλικά. Σε αυτή τη περίπτωση χαμηλώνετε τη φωτιά ή προσθέτετε ελάχιστο νερό (όχι περισσότερο από 1 κ.σ. κάθε φορά) και ανακατεύετε.
- Μετά τα 50 λ μαγειρέματος του κρέατος, προσθέτετε στη κατσαρόλα με το κρέας τα μελωμένα κρεμμύδια και καρότα και τα μαγειρεύτετε όλα μαζί για 10 λ περίπου. Δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτείτε συμπληρώνετε.
- Παίρνετε 1 κουτάλα ζουμί από τη σάλτσα της κατσαρόλας μαζί με κρεμμύδια καρότα και τα πολτοποιείτε στο μούλτι. Βάζετε το πολτό του μούλτι στη κατσαρόλα και ανακινείτε τη κατσαρόλα κυκλικά για να πάει παντού ο πολτός. Με αυτό το τρόπο η σάλτσα του φαγητού θα χυλώσει χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι ή κορν φλάουρ.
- Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να “ξεκουραστεί” για 15 λ πριν το σερβίρετε. Πριν το σερβίρισμα προσθέτετε το μαϊντανό ανακινείτε λίγο τη κατσαρόλα να πάει παντού και μετά το σερβίρετε με πουρέ πατάτας περιχυμένο με τη σάλτσα του κρέατος και προαιρετικά με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
31/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χοιρινό με καρότα και μελωμένα κρεμμύδια στη κατσαρόλα