Μόλις συμπληρωθεί το παιδικό βιβλιάριο υγείας, αποκρυσταλλωθεί το μέγεθος των παπουτσιών και οι τρομακτικές αλλαγές της εφηβείας γίνουν μακρινό παρελθόν, είναι κάπως ασφαλές να πει κανείς πως η σωματική ανάπτυξη έλαβε τέλος.
Μόνο που όταν το κάνει, έχει υποπέσει σε σφάλμα μεγάλο! Γιατί μπορεί όλα τα άλλα να σταματούν να αναπτύσσονται, η μύτη και τα αυτιά όμως δεν έχουν λάβει το μήνυμα, μεγαλώνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
«Τα περισσότερα κύτταρα στο σώμα μας σταματούν να πολλαπλασιάζονται στην εφηβεία», λέει χαρακτηριστικά ο δρ Ryan Neinstein στο περιοδικό «Reader’s Digest», γνωστός πλαστικός χειρουργός της Νέας Υόρκης, «όταν τα κύτταρα του σώματός μας, όπως τα κόκαλα, οι μύες και τα κύτταρα του λίπους, σταματούν την αντιγραφή τους, τότε σταματά και η ανάπτυξη».
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, εξηγεί, πως τα κύτταρα δεν μπορούν να γίνονται μεγαλύτερα. «Μπορούν, έτσι χτίζουμε τους μυς», τονίζει, «ή ακόμα και να συρρικνωθούν, έτσι καίμε λίπος». Τα περισσότερα πάντως σταματούν να διαιρούνται μετά την εφηβεία, «ο αριθμός των κυττάρων κλειδώνει», λέει χαρακτηριστικά.
Η μύτη και τα αυτιά παραμένουν ωστόσο μοναδικά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, καθώς αποτελούνται από μαλακούς ιστούς που περιβάλλονται από χόνδρους. Και είναι αυτοί οι μαλακοί ιστοί που συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας: «Όταν κοιτάς κάποιον που είναι στα 80 του σε σχέση με το πώς ήταν στα 20 του, έχει περισσότερα κύτταρα στα αυτιά και τη μύτη», μας λέει ο δρ Neinstein, γι’ αυτό και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες μύτες και αυτιά. Ισχύει λέει, δεν είναι μύθος.
Ο γιατρός υποδεικνύει μάλιστα πως στην κατηγορία δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε τις τρίχες και τα νύχια, γιατί πρόκειται για γενετικά προσδιορισμένους παράγοντες που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η φαλάκρα, για παράδειγμα, είναι κληρονομική, μας λέει. «Την ώρα που η ανάπτυξη των αυτιών και της μύτης είναι σταθερή, η κατάσταση στις τρίχες και τα νύχια δεν είναι γραμμική και καθόλου ξεκάθαρη»…
ΠΗΓΗ