Βάζουμε το σουσάμι χωρίς λιπαρή ουσία σε ένα τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι ελαφρά να ροδίσει και να βγάλει τα αρώματα του.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Παλιά στη Σαντορίνη, χρησιμοποιούσαν γουδί και κοπάνιζαν τα υλικά, εξ ου και το όνομα του «Κοπανιά».
Έτσι πολτοποιούσαν όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας λίγο ανθόνερο, μέχρι να γίνουν μάζα.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε. Λίγο λίγο προσθέτουμε ανθόνερο μέχρι να γίνει μάζα που να πλάθεται.
Παίρνουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε μπαστουνάκια η σε σφαιρικό σχήμα.
Αν κολλάει στα χέρια βρέχουμε με λίγο ανθόνερο και πλάθουμε. Στη συνέχεια τα κυλάμε σε σουσάμι.
Διατηρούνται για πολύ καιρό.
Αν οι σταφίδες είναι σκληρές τις βάζουμε σε μπολ και τις καλύπτουμε με βραστό νερό να μαλακώσουν, ώστε να πολτοποιηθούν σωστά. Τις στραγγίζουμε και πολτοποιούμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακαλύψτε περισσότερες παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά των Κυκλάδων!