Τα μήλα είναι το αγαπημένο φρούτο του φθινοπώρου και με αυτά μπορείτε να φτιάξετε τα καλύτερα κέικ, και φυσικά μηλόπιτες!
Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει μία συνταγή για τέλειο κέικ μήλου, για το οποίο θα χρειαστείτε ελάχιστα υλικά και μάλιστα θα είναι έτοιμο μέσα σε μόλις 20 λεπτά.
Κέικ μήλου του Ακη Πετρετζίκη
Υλικά
Για τη ζύμη
180 ml ελαιόλαδο
80 ml χυμό πορτοκαλιού
380-480 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, (ανάλογα τα μήλα που θα χρησιμοποιήσουμε)
4 αυγά, μεσαία
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
Για τα μήλα
5 μήλα, (1 κιλό)
1 κ.σ. κανέλα, τριμμένη
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Για τα μήλα
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα. Κόβουμε σε κυβάκια αφαιρώντας τον πυρήνα και τους σπόρους του μήλου.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι είδους μήλα μας αρέσουν.
Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη, τα χοντροκομμένα καρύδια, το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
Για τη ζύμη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αβγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα μπολ με 400 γρ. αλεύρι προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, μέσα στο μπολ με τα αβγά.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Παίρνουμε μια βουτυροαλευρωμένη στρογγυλή φόρμα με τρύπα, διαμέτρου 26 εκ.
Με μία κουτάλα προσθέτουμε το 1/3 από τη ζύμη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό μείγμα της γέμισης με τα μήλα.
Σε αυτό το σημείο τα μήλα θα σας φανούν πολλά αλλά δεν είναι γιατί το κέικ θα φουσκώσει και θα καλύψει όλα τα μήλα.
Πάνω από τα μήλα, ρίχνουμε ακόμα 1/3 της ζύμης και προσθέτουμε το άλλο μισό μείγμα από τα μήλα στη φόρμα.
Τέλος καλύπτουμε με το τελευταίο τρίτο από τη ζύμη.
Λειαίνουμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα κουτάλι και χτυπάμε τη φόρμα μας στην επιφάνεια εργασίας για να καλύψει η ζύμη τα κενά.
Ψήνουμε στον φούρνο για 60-70 λεπτά σε υψηλή σχάρα.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Κόβουμε το κέικ μας σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
Βάζουμε και 2 φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε!
Διαβάστε επίσης:
5+1 συμβουλές για να τρώτε υγιεινά όταν βγαίνετε έξω
Άγιος Έρωτας: Γιατί επέλεξαν το Γαλαξίδι για τα γυρίσματα