Βάζουμε τον ξινόχοντρο σε μπολ, τον καλύπτουμε με ζεστό νερό και τον αφήνουμε να σταθεί μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα βλήτα.
Καθαρίζουμε και πλένουμε την αλμύρα. Αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια και κρατάμε μόνο τις τρυφερές απολήξεις.
Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 4 λεπτά.
Προσθέτουμε το χοντροκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και τα βλήτα.
Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και σοτάρουμε 1–2 λεπτά, να πέσει ο όγκος τους.
Ρίχνουμε την ντομάτα, λίγο πιπέρι και το μάραθο και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για 3 λεπτά ακόμα να κατεβάσει τα υγρά του.
Στραγγίζουμε τον ξινόχοντρο και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κολοκυθολούλουδα.
Συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό και χαμηλώνουμε την εστία.
Σιγοβράζουμε για 8–10 λεπτά μέχρι να σκάσει ο ξινόχοντρος και να μείνει με λίγη σάλτσα.
Προσθέτουμε την τρυφερή αλμύρα και ανακατεύουμε.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Αποσύρουμε το φαγητό από την εστία.
Το σερβίρουμε με λίγο κατίκι ή άλλο κρεμώδες φρέσκο τυρί.