Οι τρεις νεκροί εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε έναν χρόνο δεν είναι απλά «ατύχημα» αλλά εγκλήματα του κράτους και των εργοδοτών που βάζουν «κόφτη» σε ό,τι στέκεται εμπόδιο στα κέρδη, ακόμα και αν αυτό αφορά τα μέτρα για την προστασία της ζωής.
Οι χώροι δουλειάς είναι εν δυνάμει παγίδες θανάτου, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως κατασκευές, μέταλλο, ΟΤΑ κ.ά. κάτι που επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα χρονιά, από τα στοιχεία της Έκθεσης Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας για το 2023. Κι αυτό, παρά την προσπάθεια της διοίκησής της με διάφορους τρόπους να ωραιοποιήσει την κατάσταση.
Ορισμένα, λοιπόν, από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι ο μεγάλος αριθμός νεκρών εργατών και η διαχρονική αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, που συμβάλλει στο «φούντωμα» της εργοδοτικής ασυδοσίας.
Σημειώνεται ότι το 2023 αναγγέλθηκαν σχεδόν 15.000 εργατικά «ατυχήματα» (για την ακρίβεια 14.920), σημειώνοντας νέο ρεκόρ, από το 2000. Από το σύνολο των εργατικών «ατυχημάτων», τα 108 ήταν θανατηφόρα, δηλαδή σχεδόν ένας νεκρός εργάτης ανά τρεις εργάσιμες μέρες. Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται τα εργατικά «ατυχήματα» στα ορυχεία και στον κλάδο των ναυτεργατών.
Και, βέβαια, ο επίσημος αριθμός των θανάτων είναι ένα ελάχιστο κλάσμα της πραγματικότητας, καθώς σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πολλαπλάσιοι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν καταγράφονται…
Στο μεταξύ, διαχρονικά οι κυβερνήσεις απαξιώνουν και υπονομεύουν το έργο των επιθεωρητών, δημιουργώντας χώρο για το «φούντωμα» της εργοδοτικής ασυδοσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» και των Εκθέσεων της Επιθεώρησης Εργασίας, από τη σύγκριση των ετών 2023 και 2017 προκύπτουν τα εξής: Ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 19,5% και των εργαζομένων κατά 27%. Όμως, οι επιθεωρητές Εργασίας αυξήθηκαν μόνο κατά 9,4%, ενώ οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία μειώθηκαν κατά 2 άτομα! Ουσιαστικά, η Επιθεώρηση Εργασίας αποδυναμώνεται διαρκώς.
Για τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια εργαζομένων το 2023 υπήρχαν μόλις 408 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 243 επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
Επίσης, σύμφωνα με την Έκθεση, το 2023 έγιναν 27.924 έλεγχοι από τους επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Με άλλα λόγια, κάθε μία από το σύνολο των επιχειρήσεων μπορεί να ελεγχθεί μία φορά κάθε 12,5 χρόνια για την τήρηση μέτρων Υγείας και Ασφάλειας. Κι αυτό το καθεστώς δίνει «πράσινο φως» στην εργοδοσία, για να ξεσαλώνει, εξοντώνοντας τους εργαζόμενους όπως αποδεικνύεται ξανά αυτές τις μέρες.
Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»